Antlaşmalar

tokalasma

ANTLAŞMALAR – PROTOKOLLER

KARA ULAŞTIRMASI KARMA KOMİSYONU “KUK” PROTOKOLLERİ

Sonraki başlıklar altında yer verilen, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) düzenlemelerinde olduğu gibi, karayolu ulaştırması konusunda da, kilit ülke pozisyonunda olan ülkelerle ikili müzakereler yapılmakta ve bu müzakerelerin sonunda Karayolu Ulaştırması Karma Komisyonu toplantı protokolleri imzalanmakatdır. Bu metinler de Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de Milletlerarası Andlaşma başlığı altında yayımlanmaktadır. Terminolojide kısaca KUK olarak anılan bu toplantılara ilişkin protokollerin gözden geçirilmesi, ihracatçılarımız açısından olduğu gibi dışticaret öğretisi alan gençlerimiz açısından da önemli bilgi kazanımları sağlayacaktır. Ayrıca, özellikle ihracatçılarımız, alıcılarıyla yaptıkları; ithalatçılarımız da tedarikçileriyle yaptıkları görüşmelerde, iki ülke arasındaki sorunları ve projeleri bilerek, daha sağlıklı müzakere yapabilme olanağına da kavuşacaklardır.

KARMA EKONOMİK KOMİSYONU “KEK” PROTOKLLERİ

Ülkelerin dış ticaret olguları içindeki en önemli iki faaliyetini “ikili ticari ilişkiler” ve “nakliye” alt başlıkları altında toplamak yanlış olmayacaktır. İkili Ticari İlişki dediğimizde, bir ülkenin diğer bir ülke ile yaptığı ticaretin firma, sektör, ürün ve diğer parametreler itibariyle tüm boyutlarıyla yaşandığı, ithalat ve ihracat ilişkilerinin değerlendirildiği, rakamsal boyutların yorumlandığı ve bunlara göre karşılıklı olarak yeni politikaların geliştirildiği bir düzen akla gelmelidir. Nakliye ise, mal ticaretinin somut anlamda aktığı damarlar olup, esas olarak “alıcı ülkeye” kadar olan güzergahtaki, transit olarak geçilen ülkeler de dahil olmak üzere çok taraflı boyuta sahip bir olgudur.

Dış ticarete dayalı kalkınma modelini uygulama gayreti içinde olan ülkemiz, ikili ekonomik ve ticari ilişkilere ve nakliye konusuna özel ilgi ve hassasiyet göstermektedir. Ülkemiz bu doğrultuda da, çok önemli ve ciddi bir antlaşma düzeni kurmuştur.

Resmi Gazete’deMilletlerarası Andlaşma başlığı altında yayımlanan Karma Ekonomik Komisyon (terminolojide kısaca KEK Toplantıları; KEK Müzakereleri; KEK Heyetleri; KEK Protokolleri; Türkiye-Rusya KEK’i……. gibi kısaltmalarla ifade edilmektedir) toplantıları, Kuruluş Yasasından aldığı yetkiyle Ekonomi Bakanlığı’nın patronajında yapılmaktadır. Toplantıların hazırlığından sonuçlandırılmasına kadar Ekonomi Bakanlığı (Anlaşmalar Genel Müdürlüğü) tüm teknik konularda gerekli alt yapıyı oluşturmakta, diğer kamu kurumlarıyla koordinasyonu sağlamakta; müzakerelerin yürütülerek protokollerin yazılması da dahil imzaya hazır hale getirilmesi konusunda gereğini yapmaktadır. Karma Ekonomik Komisyon toplantıları sonunda düzenlenen protokoller, karşılıklı olarak Bakanlar düzeyinde imza altına alınmaktadır. Ülkemizin KEK Eşbaşkanları (Bakanlar) bir Başbakanlık Genelgesiyle, ülkeler bazında saptanmakta, hangi Bakanın hangi KEK’lerden sorumlu olacakları bu suretle belirlenmektedir.

Karma Ekonomik Komisyon toplanılarının protokolleri, imzalanmasını takiben her iki ülkenin Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak, ilgililere duyurulurlar. KEK Protokolleri iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, hemen hemen bütün yönleriyle ele alındığı güncel metinler olarak görülmeli ve o ülke ile olan ilişkilerimiz konusunda bilgilenmek isteyenlerin ilk olarak incelemeleri gereken ana kaynaklar olarak değerlendirilmelidirler. KEK’lerin kapsamı ve genel sistematiği konusunda bilgi verebilmek amacıyla aşağıda Türkiye-Çek Cumhuriyeti Karma Ekonomik Komisyonu toplantı tutanakları verilmektedir.

Önemli not: Son yıllarda KEK’ler artık yerini, branşlar bazında antlaşmalara bırakmış bulunmaktadır. Örneğin; ticaret, turizm, yatırım, sağlık ve benzeri alanlardaki ikili antlaşmalar, ilgili kamu kurumlarının karşı ülkelerdeki muhataplarıyla yürüttükleri müzakereler sonunda protokole bağlanmakta ve bu şekilde tekemmül ettirilmektedir.

MİLLETLERARASI MAL SATIMINA İLİŞKİN SÖZLEŞMELER
HAKKINDA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ANTLAŞMASI (VİYANA MAL
SATIM SÖZLEŞMESİ)

Bakanlar Kurulu Kararı No. : 2010 / 47
Resmi Gazete Tarih ve Sayısı: 7 Nisan 2010 / 27545

Uluslararası ticarettesözleşme düzeni son derece önemli bir olgudur. İyi düzenlenmiş bir mal satış sözleşmesi, aynı zamanda çok iyi bir dış ticaret öğretisidir. Adına sözleşme kültürü dediğimiz disipline bazı ülkeler ne kadar yatkın ise, bazı ülkeler de bu kültürden o kadar uzaktır. Sözleşmeye uzak duran ülkelerle yapılan ticarette de doğal olarak, bazı ilişkiler kördüğüm olabilmektedir. Dünya ölçeğinde, sözleşme ile mal satımının gün geçtikçe arttığını da burada kaydetmekte yarar bulunmaktadır.

Merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ve merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Ticaret Odası (ICC) hazırlayıp kullanıma sundukları tip sözleşmelerle önemli bir ihtiyacı karşılamaktadırlar. Hemen vurgulamam gerekmektedir ki, bu tip sözleşmeler uyulması zorunlu metinler değildirler. Taraflar, sözleşme özgürlüğü çerçevesinde kendi aralarında yapacakları bir sözleşmeyi de, hiç şüphesiz ki, imzalayıp uygulamaya koyabileceklerdir. ITC ve ICC, sadece, hazırladıkları metinlerle dünya ticaretine hizmet etmeyi amaçlamışlardır.

Sözleşmelerde uyuşmazlıkların çözümü konusunda, sulhen çözüm veya arabuluculuk yoluyla çözüm dışında iki temel hukuksal çözüm mekanizması bulunmaktadır: Tahkim veya Mahkeme. Bilindiği üzere, eğer Tahkim Yolu seçilirse (ki, dünya genelinde, prosedürün çok hızlı işlemesi nedeniyle, büyük oranda bu yol tercih edilmektedir), konu hangi Tahkim Merkezi’nde (örneğin, Zürich Ticaret Odası Tahkim Merkezi veya Tahkim Kurulu) görüşülürse, o merkezdeki Tahkim Heyeti’nin vereceği karar kesin karar olarak uygulanacak, bu karara karşı (kararın bozulması için) herhangi bir mahkemeye gidilemeyecektir.

Taraflar, eğer tahkime gitme yerineMahkeme Yolunu tercih etmişlerse, bu durumda yetkili mahkeme, ortaya çıkan anlaşmazlıkla ilgili kararını verecektir. İşte bu noktada, kısaca CISG denilen Convention on Contracts For The International Sale Of Goods adındaki çok taraflı antlaşma önem kazanmaktadır. Kısaca ifade etmek gerekirse, bu durumda sorun (ticari sözleşmenin, dolayısıyla anlaşmazlığın tarafı olan firmaları, başka bir ifadeyle ihracatçı ve ithalatçının yerleşik oldukları ülkeler, CISG’e imza koyan ülkelerden ise) CISG kapsamında çözülecektir.

Bugün dünya ticaretinin dörtte üçü, CISG’e taraf ülkelerde bulunan firmalar arasında gerçekleşmektedir. Bu Antlaşmaya İngiltere, İrlanda, Malta, Portekiz ve Güney Kıbrıs hariç olmak üzere Avrupa Birliği’ne üye devletlerden 22’si, aralarında ABD, Kanada, Çin, Japonya, Rusya ve Meksika dahil olmak üzere toplam 78 ülke taraftır.

Uluslararası antlaşmalar önce TBMM’de kabul edilmekte, prosedür bir Bakanlar Kurulu Kararı ile tamamlanmaktadır. CISG, 1980 yılında Viyana’da imzalanmıştır. Yaklaşık 30 yıl sonra, Nisan 2009’da TBMM’de kabul edilmiştir. Nisan 2010’da Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI (STA)

Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), Türkiye’nin dışticaret ilişkilerine, özellikle 1990’lı yılların ikinci yarısında damgasını vuran sistemdir. Bu tür anlaşmalar iki ya da daha fazla ülke arasında ticareti etkileyen tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılarak, taraflar arasında bir serbest ticareti sağlayan, ancak taraf ülkelerin üçüncü ülkeler ile ticaretlerinde de mevcut ulusal düzenlemelerini sürdürmesine izin veren anlaşmalar şeklinde tanımlanmaktadır.

Türkiye’nin, üçüncü ülkelerle STA akdetmesinin temellerini esasen 1980 yılında başlayan ihracata dayalı büyüme stratejisi ile atıldığı söylenebilir. İhracata dayalı büyüme stratejisinin temel hedefini yeni pazarlar bulmak ve ihracatı ürün bazında çeşitlendirmek, bu suretle iç piyasada üretimi ve istihdamı arttırmak şeklinde özetlediğimizde, STA’lar da bu tanımın doğal bir uzantısı olarak ortaya çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu bağlamda ilk müzakereler 1990 yılında EFTA ile başlatılmış ve 1992 yılında anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile sonuçlandırılmıştır.

Aynı şekilde 1992 yılında Macaristan ve Çekoslovakya ile de müzakere süreci başlatılmıştır. İlerleyen yıllarda, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yoğun bir STA tarafiği başlatılmış ve 1997-2000 yılları arasında, bugün hepsi AB üyesi olan ülkelerle anlaşma düzeni gerçekleştirilmiştir. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Slovakya, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya ve Romanya’yla bu bağlamda imzalanan STA’lar, bu ülkelerin AB’ye tam üye olmalarını takiben, karşılıklı olarak yürürlükten kaldırılmıştır (feshedilmiştir). Bu ülkelerle ticari ilişkilerimiz gümrük birliği temelinde yürütülmektedir.

Türkiye’nin, bugün itibariyle (Mayıs 2014) EFTA Ülkeleri (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lichtenstein), Arnavutluk, Filistin, Bosna-Hersek, Gürcistan, İsrail, Karadağ, Makedonya, Mısır, Sırbistan, Suriye, Şili, Tunus, Ürdün, Güney, Güney Kore, Morityus ve Fas ile yürürlükte olan STA’ları bulunmaktadır.

İki taraflı STA’lar yanında, çok taraflı serbest ticaret anlaşmalarına NAFTA ve EFTA örnek olarak verilebilir.

İki veya çok taraflı STA’lar, dışticaretin, uygulama yönü yanında akademik yönüyle de ilgilenenlerin,sistemler üzerinde çalışanların incelemelerinde fayda olan, dünya ticaret düzeninde önemli yere sahip bir olgudur. Bunun yanında, gerek STA’lar, gerekse, aşağıdaki örnek STA’dan sonra yer verilmiş bulunan Karma Ekonomik Komisyonu toplantı tutanakları, ikili ilişkiler bağlamında ve muhatap ülke özelinde ürün bilgilerinin en sağlıklı şekilde edinilebileceği resmi metinlerdir. Bu bakımdan ürün-ülke bilgisi çalışmalarında yararlanılabilecek, önemli dokümanlar niteliğindedirler.

Not: STA’ların hazırlanması, müzakerelerin yürütülmesi ve imzalanması konusunda yetkili kurum Ekonomi Bakanlığı’dır.

DİĞER ANTLAŞMALAR

Hükümetin (yetkilendirilmiş Bakanların Hükümet adına) yapmış olduğu (akdetmiş
olduğu) ve Resmi Gazete’nin Andlaşmalar bölümünde yayımlanan çeşitli belgelerden, kitabımızın bu kısmında, başlıklar halinde de olsa bir miktar daha bahsetmekte yarar gördük. Bununla amacımız, dış ticaretle ilgilenenlere ve ilgileneceklere, diğer devletlerle olan ilişkilerimizde, işin hangi boyutlara vardığının genel bir resmini vermektir.

Aşağıda yer alan antlaşmalar veya mutabakat zabıtları, Resmi Gazete’nin yaklaşık altı aylık nüshalarının taranmasından elde edilen, ekonomiyi doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren metinlerdir. Bu liste incelenirken, örneğinTürkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile Anlaşmaya Dair Protokol ve Notaların Onaylanması Hakkında Karardan yola çıkarak, söz gelimi Almanya ile bir ekonomik veya ticari ilişkiniz varsa, internetten, Türkiye ile Almanya arasında bir Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması olup olmadığına muhakkak bakmak gerekecektir.

Bunun gibi, örneğinTürkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümet
Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karardan esinlenerek, Mısır ile bir yatırım ilişkisine giriliyorsa, bu defa Türkiye ile Mısır arasında benzer bir antlaşma olup olmadığına, eğer böyle bir antlaşma varsa sağlanan kolaylıklar ve imkanların ne olduğuna bakılacaktır.

Bu tür antlaşmalara Başbakanlık Mevzuat Bilgi Sistemi internet sitesinden (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Andlasmalar.aspx) ulaşmak mümkün bulunmaktadır. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı internet sitesinden de yararlanılması da faydalı olacaktır.

Antlaşmalar konusunda bir ufuk turu olması bağlamında aşağıdaki tablonun, okuyucunun ilgisini çekeceğini umuyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijerya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Pasaport Hamilleri İçin Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Kapsamında, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı ile İlgili Finansman Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti Arasında Kara Gümrük Geçiş Noktalarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ürdün Haşimi Krallığı Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması ile Söz Konusu Anlaşmaya İlişkin Notaların Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile Anlaşmaya Dair Protokol ve Notaların Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ukrayna Bakanlar  Kurulu Arasında Teknik ve Mali İşbirliğine İlişkin 14 Kasım 2002 Tarihli Anlaşma Uyarınca, Sözkonusu Anlaşmanın İkinci Maddesi Çerçevesinde Uygulanacak 2011 Yılı Projelerinin Tesciline İlişkin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Ukrayna Bakanlar Kurulu Arasında Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşmaya Ek Afgan Hastaların Türkiye’de Ücretsiz Tedavisine İlişkin Protokol’ün Onaylanması Hakkında Karar

Samsun ve Kavkaz Limanları Üzerinden, Demiryolu Feribotuyla Uluslararası Karma Taşımacılık Yöntemiyle Yüklerin, Vagonların ve Konteynerlerin Taşınmasına İlişkin Kurallar ve Ekleri ile “Samsun ve Kavkaz Limanları Üzerinden Demiryolu Feribotu ile Uluslararası Karma Taşımacılık Hattı İşletim Kurulu Statüsü’nün Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moritanya İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Toplu Konut Alanında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesinin Serbest Ticaret Anlaşmasına Ek Menşeli Ürünler Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerine İlişkin Protokol III’ün Değiştirilmesi Hakkındaki 1/2011 Sayılı Kararı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetlerarası Çerçeve Andlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fas Krallığı Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu Hakkında Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye-Azerbaycan Uzun Vadeli Ekonomik ve Ticari İşbirliği Programı ve İcra Planı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Lüksemburg Büyük Dükalığı Hükümeti Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında Uygulama Programı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Konfederasyonu Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Eki Protokol’ün Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokol’ün Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallık Hükümeti Arasında 9 Eylül 1977 Tarihinde Yapılmış Olan Uluslararası Karayolu Nakliyatına İlişkin Anlaşmayı Tadil Eden Anlaşma’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Petrol Alanında İşbirliği Protokolü’nün Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin Onaylanması Hakkında Karar

Dünya Bankası Grubu İçerisinde Yer Alan Çok Taraflı Yatırım Garanti Kurumu (MIGA) Tarafından Ülkemizde Yatırım Yapacak Yatırımcılara Sağlanacak Garantilerin Türkiye Tarafından Onaylanmasına İlişkin Esasları Kapsayan 4/10/1990 Tarihli Belgenin Yenilenmesi Amacıyla Hazırlanan Mektubun Onaylanması Hakkında Karar

Avrupa Topluluğu’nun Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve Demonstrasyon Faaliyetleri İçin Yedinci Çerçeve Programı’na (2007-2013) Türkiye Cumhuriyeti’nin Katılımı Konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu Arasında Mutabakat Zaptı’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Mektupların Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında İmzalanan, Kredi Anlaşması ve Eki Mektubun Yürürlüğe Girmesi Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Komisyonu Arasında Akdedilen Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) 5. Bileşeni Kapsamında IPARD Yardımı Çok Yıllı Finansman Anlaşması 2007 2010’un Onaylanması Hakkında Karar

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin Finansmanı Amacıyla Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansından Sağlanan Krediye Dair Notalar ile Anlaşmanın İmza Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Yürürlüğe Girmesi Hakkında Karar

Katılım Öncesi Yardım Aracı-Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni-Kısım 2 Çerçevesinde 2010 Türkiye Ulusal Programına Yönelik Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Finansman Anlaşmasının, Anlaşmaya Dair Beyanları İçere Notalarla Birlikte Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ve Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığı Arasında Yapılan Mühimmat Dahil Leopard 2 Ana Muharebe Tankı Silah Sisteminin Müşterek Konfigürasyon Kontrol Yönetimi (JCCM) Konulu Mutabakat Muhtırasının Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İstatistik Alanında İşbirliği Protokolü’nün Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Senegal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bayındırlık ve İskan Alanlarında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gürcistan Enerji Bakanlığı Arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan Arasında Enterkonneksiyon Hakkında Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kore Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar