Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın CNN Türk’teki Gece Görüşü programında ekonomideki yol haritasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati gıdanın tüketici enflasyonu içinde en büyük ağırlığa sahip olduğunu belirterek, enflasyonun daha çok etkilediği dar gelirliler için başta KDV indirimleri olmak üzere kararlar alındığını hatırlattı. Seracılıkla ilgili finans paketi açıkladıklarını da ifade eden Nebati, kent tarımı politikasının da aktif hale getirilmesiyle zaman içinde sorunun çözüleceğini söyledi. Fahiş kar hedefleyenlere yönelik denetimler yaptıklarını kaydeden Nebati, geçen yıl 120 bin olan denetim sayısının 550 bine çıktığını ve yıl sonuna kadar da 1 milyon hedefi konulduğunu vurguladı. Enflasyon konusunda toplumun da daha hassas olduğunu ifade eden Nebati, bu kışın geçen kış gibi olmayacağını daha iyi bir kış olacağını söyledi.

ENFLASYON ALTINDA ARTIŞ OLMAYACAK

Nebati, 2002 yılından itibaren asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmediğini belirterek, bu yıla girerken enflasyon hedefinin bu kadar yüksek olmadığını hatırlattı. Memur maaşlarının 6 ayda bir güncellendiğini, sapma olunca asgari ücrette de talep geldiğini anlatan Nebati, temmuz ayında geleneğin bozulduğu ve artırıldığını söyledi. Cumhurbaşkanının duruşunun net olduğunu, asgari ücretlinin enflasyonun altında kalmadığını ve kalmayacağını vurgulayan Bakan Nebati, bütçe tesliminden sonra çalışmanın yapılacağını ve kabinede görüşüleceğini, enflasyonun altında olmayan çalışmaların yapıldığını kaydetti.

ESNAFLA İLGİLİ YENİ PAKET ÇALIŞIYORUZ

Esnafla ilgili Halkbankası’nın yeni bir çalışma yaptığını açıklayan Nebati, 350 bin liraya kadar verilen kredinin limitlerinin artırılması ve faiz ve koşullara uygun indirimlerin yapılacağı bir paket üzerinde çalıştıklarını söyledi.

TEK HANELİ FAİZ

Bakan Nebati, dünyada 190 ülkeden 165’inin faizi enstrüman olarak kullandığını belirterek, 132 ülkenin enflasyonun altında faiz verdiğini kaydetti. Faizin enflasyonun üzerinde olmasına yönelik öğretiyi reddettiklerini ifade eden Nebati, “‘Siz uygulayın’ diyorlar. ‘Bize yatırım yapmaya gelin’ diyorlar ama bize ne diyorlar ‘sen faizi artır, paradan para kazanmayı benim ülkemde yapma’ diyorlar. Biz bu yoldan vazgeçtik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği gibi faizde tek haneye gidilecek adımların atılacağını söyleyen Bakan Nebati, kredinin ucuzlaması, enerji fiyatlarının düşmesi ile Türkiye’nin dengeye geleceğini belirtti.

CARİ AÇIĞIN BİR NUMARALI SEBEBİ ENERJİ

Türkiye Ekonomi Modeli’yle ilgili de açıklamalar yapan Bakan Nebati özetle şunları söyledi: “Niye cari açık veriyoruz? Cari açığın bir numaralı sebebi enerji. 100 milyar dolara yakın dış ticaret açığı verdik. 50 milyar dolara giden cari açık veriyoruz, sebebi tamamen enerji. İhracatımız miktarda da tutarda da artıyor. Enerji fiyatları düştüğü zaman aradaki marjı da ihracat yapa yapa yapmış olacağız. Bizi asıl yoran doğalgaz ücreti. Bizim için çok önemli doğalgazı bulduk. Mart nisanda doğalgazı yakacağız, ateşini göreceğiz. Bir tarafta doğalgazı çıkartıyoruz, bu ay TOGG’u üretiyoruz. Savunma sanayinde çok çok iyiyiz.

MEVDUAT BİR YIL UZATILIYOR

(Kur korumalı mevduat) Mevduatın 3’te 1’i kur korumalıya kaymış durumda. 1 milyar 421 milyon liraya gelmiş bir hacim. Müşteri sayısı, 2 milyon 273 bin. O günkü kur, Türkiye’deki gerçek kuru yansıtmıyordu. Bugünkü kur, enflasyonun da altında Türk lirasının da değerlenerek gittiği öngörülebilir hale gelmiş durumda. Kur korumalı mevduattan şu anda vazgeçer miyiz, şu anda değil, 1 yıl uzatıyoruz. 31 Aralık 2023’e kadar uzatıyoruz. Kurun geldiği seviyeyi çok makul karşılıyorum.

BEDELİNİ ÖDEYECEKLER

(Borsadaki manipülasyon) Bununla ilgili süreç 30 Eylül’den sonra resmileşti. SPK suç
duyurusunda bulundu. O süreçte Borsa İstanbul’un zarar görmesini engelleyecek birçok adım atıldı. Bundan sonrası, SPK’nın başvurusuyla gözaltına alma, 5 kişinin de tutuklanmış olması. Bu burada kalmaz. İlgili kurumlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Her kimse bunun bedelini ödeyecek. Bu işin üzerine gitmeye devam edeceğiz. Nereye uzanırsa uzansın bunun bedelini ödeyecek. Borsamızda iyileşme olduğu sürece ben destek tweeti atmaya devam edeceğim.”

KRİTİK EŞİĞİN ÖNÜNDEYİZ

Bakan Nebati, Sakarya’da düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki konuşmasında ise enflasyonla mücadeleyle ilgili net mesajlar verdi. Bakan Nebati özetle şunları söyledi: “Kimi çevreler, bu dönüşüm sürecinde uygulamaya aldığımız politikalarımızı neredeyse ideolojik bir saplantı düzeyinde eleştirmişlerdir. Ancak, tüm dünya küçülmeye giderken yüksek oranlarda büyüyen ekonomimiz, rekor seviyelerde artış gösteren istihdam ve ihracat rakamlarımız, dünya ekonomilerinden pozitif yönde ayrışmamızı sağlayarak öngörülerimizi haklı çıkarmıştır. Geçmişe dönüp baktığımızda 18. yüzyılda ortaya çıkan sanayi devriminin tüm dünyada dönüştürücü bir kritik eşik olduğunu görürüz. Bu dönüşüme ayak uyduranlar, bugünün gelişmiş ülkeleri konumunda olanlardır. Bugün de aynı şekilde kritik bir eşiğin önündeyiz. Endüstriyel ekonomilerin giderek bilgi ekonomisine dönüştüğü, firmaların uluslararası pazarlarda rekabetçi olabilmek için her alanda inovasyon yapmaları ve teknolojiden faydalanmalarının elzem hale geldiği bir süreçten geçiyoruz. Politika ve uygulamalarımıza yön tayin ederken tüm bu dönüşümleri de mutlak surette göz önünde bulundurarak adımlarımızı atıyoruz.”

EYT’DE MALİYET HAZIRLIĞIMIZI YAPIYORUZ

Hazine, Maliye Bakanı’nın görevi ortaya çıkmış kararın altını doldurmak. Vedat (Bilgin) Hocam, bulunduğu bakanlıktaki görevinden dolayı bu tür taleplerin karşılanması noktasında bana, kabine üyelerine ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sürekli baskı yapıp, bunun çözülmesi noktasında adım atmamızı bekliyor. Bunun bütçeye olan maliyetini de konuştuk. Maliyetleri nasıl karşılayacağımızı maliye bürokrasimiz de hazırlıklarını yapıyorlar. Meclis’ten geçecek olan EYT ile ilgili her türlü kararın altını doldururuz. Türkiye’nin en önemli söylemi bütçe disiplininden asla taviz vermiyoruz. Taviz vermeden bu taleplerin karşılanması noktasında adımlar atıyoruz. Gelirlerin artırılması noktasında farklı hazırlıklarımız var. Daha çok kayıtdışı üzerine çalışma olur. Vergiyi ödenebilir bir hale sunmak gibi. Vergi oranlarında aşağı yönlü çalışma yapmamız söz konusu değil.”