Bilinenin aksine ithaltın öne çıktığı cevizde, yerli üretici adil bir rekabet için desteklerin gerekliliğine dikkat çekiyor. Tüketicinin de ithal ceviz yediğini bilmediğini söyleyen Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder, Türkiye’de ticari anlamda ceviz üretiminin sadece 40-50 bin ton seviyesinde olduğunu belirtti. Ceviz Üreticileri Derneği yetkilileri, Bursa’da gerçekleştirilen basın toplantısında, ceviz üretiminde ve tüketiminde Türkiye’nin dünyadaki yerine ve üreticilerin taleplerine dikkat çekti.

Ergüder, “Orman arazileri 2007-2008 yıllarında ceviz üretimine kiralandı. İnsanlar bir heyecanla üretime başladı ancak zaman ayırmadığı için bahçelerin çoğu yaşamıyor” dedi. Cevizde ve bademde yarım milyar dolara yakın cari açık olduğunu söyleyen Ergüder, “Kendimize yeterlilik önemsenmezse bu açık daha da katlanacak. Bilinçli yatırımcı bu sektörlere girmeyecek. Nereden geldiğini bilmediğimiz ceviz ve bademi tüketmeye devam edeceğiz. Üretimimizi artırmak için 30 bin hektarlık ek alana ekim yapılması gerek” diye konuştu. Ceviz Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yusuf Yormazoğlu da cevizde ticari üretim için en az 50 yıllık tarım politikaları yapılması ve kalifiye insanlar yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

KORUMACILIK BEKLENİYOR

Yerli üretimi artırmak için Ticaret ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan verilecek desteklerin önemine dikkat çeken Ömer Ergüder, şunları söyledi: “İthalat vergisi yüzde 42’ydi, son 4 yılda yüzde 4’e kadar düştü. Eylül-ocak ayları arasında korumacılık getirilmeli. İthalatı kısıtlamak için gümrük vergileri en azından yılın belirli dönemlerinde yüzde 40’a çıkarılmalı, yerli üretici hasat döneminde desteklenmeli. Kuruyemiş ithalatında ihtisas gümrükleri belirlenmeli. Denetime tabi olmayan ceviz, yerli üreticiyle adil rekabeti önlüyor. Minimum 1 ton ürün satanlara, Çiftçi Kayıt Sistemi’yle ürün desteği verilmeli. Bu, Türkiye’de ceviz üretim haritasının ortaya çıkmasını sağlayacak.”