Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında aylık enflasyon yüzde 3,15 olarak kaydedildi.

TÜİK deprem felaketi nedeniyle, Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay bölge müdürlüklerine bağlı olan illerde “alan (saha) fiyatları” derlenemediğini açıkladı. Kurum, bu üç bölge müdürlüğüne bağlı illerde “işyeri barkod tarama verileri” ve veri kazıma yöntemi ile “internetten derlenen fiyat verilerinin” kullanımına devam edildiğini söyledi.

Aylık en yüksek artış gıdada

Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıdayı yüzde 5,69 ile eğitim, yüzde 4,07 ile lokanta ve oteller grubu izledi.

Şubat ayında giyim grubunda fiyatlar yüzde 1,76; alkollü içecekler ve tütün ise yüzde 0,43 geriledi.

Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 74,34 ile lokanta ve otellerde kaydedildi. Sağlık harcamalarında Şubat ayında sağlık grubunda yıllık artış yüzde 70,08; gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 69,33 oldu.

ÜFE’de yine aylık artış

Üretici fiyatları tarafında Şubat ayında yine aylık enflasyon izlendi. Verilere göre üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,56 artmıştı. Ocak ayında da üretici fiyatlarında yüzde 4,15’lik aylık enflasyon görülmüştü. Aralık ayında baz etkisinin katkısıyla da üretici fiyatlarında 36 aydır devam eden aylık enflasyon serisi son bulmuştu.

Yıllık bazda bakıldığında üretici enflasyonunda gerileme eğiliminin sürdüğü görüldü. Şubat’ta yıllık üretici enflasyonu yüzde 76,61 ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Beklenti yüzde 55,3 olmuştu

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi Şubat’ta yıllık enflasyonun yüzde 55,3 olarak kaydedilmesi yönündeydi.

Aylık olarak ise fiyatların yüzde 3,3 artış göstermesi bekleniyordu.

Öncü göstergelerden hangi sinyaller çıkmıştı?

Şubat enflasyonuna ilişkin öncü göstergelerde enflasyondaki katılığa ilişkin sinyaller alınmıştı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre Şubat’ta İstanbul’da perakende veriler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,62 arttı. Şubat’ta İstanbul’da aylık enflasyon ise yüzde 3,83 oldu.

Üretici fiyatları için gösterge niteliğindeki toptan fiyatlarda aylık yüzde 2,38; yıllık da yüzde 78,69 artış görüldü.

 

Bir diğer öncü gösterge olan Türk-İş Ankara gıda enflasyonu verisinde de benzer eğilimler görülmüştü.

Türk-İş verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,32 oranında gerçekleşti.

Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 107,02 olurken 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 112,87 olarak hesaplandı.