Hububat, makarnada rekorlar kırıldığını, makina, sağlık ekipmanlarında siparişlere yetişilemediğini, 1 ila 1.5 yıl sonraya gün verildiğini ifade eden Kileci, dünyadaki resesyona bağlı olarak tekstil, konfeksiyon, halı ve mobilya ihracatının ise yavaşladığını belirtti. Suriye ile ilişkilerdeki düzelmenin etkisini göstermeye başladığını anlatan Kilci, Polateli Organize Sanayi Bölgesi projesinin deniz, demir ve karayolu bağlantı ihalelerinin bittiğini belirterek, Polateli’nin dünyanın en önemli lojistik merkezlerinden biri olacağını, herkesin buradan yer kapmak için yarışacağını söyledi.

İHRACATIN YILDIZI ÖDÜLÜ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2021 yılında en fazla ihracat yapan 100 firmaya ‘ihracatın yıldızları’ ödülü verildi. Bölgenin ihracat şampiyonu Sanko olurken, Oba Food Gıda ikinci, Altunkaya İnşaat Nakliyat üçüncü, Şölen Çikolata dördüncü, Gülsan Sentetik Dokuma ise beşinci oldu. Törenden sonra bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı yapan GAİB Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Fikret Kileci, bölgenin sektörel üretim çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu, tekstil ve halı başta olmak üzere, bisküvi, makarna, Hububat, makine, teknik tekstile dayalı kumaş, mobilya, kağıt ürünleri, ayakkabı, deri, doğal taş gibi geniş bir yelpazede üretim yapıldığına dikkat çekti.

 

‘TÜRKİYE’NİN İKİNCİ KÖRFEZİ DİYEBİLİRİZ’

Dünyadaki resesyonun etkisiyle bazı ürün gruplarında düşüşler yaşanırken, bazılarında rekorlar kırıldığına dikkat çeken Kileci, Suriye ile yeniden başlayan resmi görüşmelerin ticarete nasıl yansıdığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Krizler içinde bile bizim Suriye ile ticaretimiz devam etti, başlarda düştü. Ama şimdilerde hareketli, yavaş yavaş da artmaya devam ediyor. Bizim Polateli Organize Sanayi Bölgesi, diye bir projemiz var. Polateli’nin İskenderun Liman’ bağlantısı, karayolu ve demir yolu bağlantı ihaleleri bitti ve çok yakın zamanda inşaatı başlayacak. Bazı firmalar da kendi inşaatlarına başladı bile. Polateli OSB, yeniden yapılanma sürecindeki Suriye, Irak, Orta Doğu ile ilgili dünyanın en önemli lojistik merkezi olacak. Bütün dünya, bütün gelişmiş ülkelerin hepsi için. Çünkü bu coğrafi bölgedeki en güvenli bölge bizim bölgemiz. Gelecekler ve bu lokasyonda yer tutmanın telaşına başlayacaklar. Bugün Polateli, diye geçiyor ama içinde Kilis, Kırıkhan, Gaziantep var; öbür tarafta Kahramanmaraş, Adıyaman var. Burası da Türkiye’nin ikinci Körfez’i olacak. Vali Bey’in de vurguladığı gibi Ortadoğu’da savaş, kriz ilelebet sürmeyecek. Bu kriz bittiği an burası patlayacak. Tarih de bunu gösteriyor; Mezopotamya, deyince herkesin burada bir hesabı var. Dünyada Dubai, Hollanda, Amerika’da Panama gibi Polateli de bu coğrafyanın lojistik üssü olacak. Türkiye ihracatında Güneydoğu’nun payı yüzde 6 civarında, Polateli’nin tamamlanmasıyla bu oran yüzde 15’lere kadar çıkabilecek.”