Gayrimenkulde büyük heyecan yeniden başlıyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörünü uluslararası normlara taşımak ve sektörü en iyiye teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışma bu yıl sektörün çatı örgütü Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) işbirliği ile yapılacak ve organizasyon artık ‘GYODER Sign of the City Awards’ olarak gerçekleştirilecek. Başvurular, 31 Ocak’a kadar ‘www.signofthecity.com’ web sitesi üzerinden alınacak. Kurum, kuruluş ve kişilere prestij katan SotCA ödülleri Mayıs 2023’te düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

YOĞUN İLGİ BEKLENİYOR

“Gayrimenkul sektörünün en prestijli ödülü olan Sign of the City Awards dört yıllık aradan sonra tekrar hayata döndü” diyen SotCA Jüri Başkanı Dr. Sinan Genim, “Bu yıl GYODER’in katılımı ile güçlenen, Hürriyet Gazetesi’nin öncülüğündeki yarışma katılımcılarını bekliyor. GYODER’in ödüllendirmeye destek vermesi sektörün yoğun ilgi ve alakasını çekmeye, ödüllendirmeye katılanları heyecanlandırma ve teşvik etmeye katkı sağlayacağını düşünmekteyim. Gayrimenkul sektörünün 5 ana kategoride toplanan, 22 dalda ödüllendirileceği değerlendirme üç aşamalı olarak yapılacaktır. Mimarlık camiasını temsil eden üyelerin yanı sıra gayrimenkul sektörünün saygın üyelerinin yer aldığı 24 kişiden oluşan jüri çalışmaları Ernest&Young bağımsız denetim kuruluşu tarafından denetlenecektir. Tüm katılımcılara şimdiden kolay gelsin derim. Haydi hep birlikte gayrimenkul sektörünün çalışmalarını ödüllendirelim. Ülkemizi bu gibi ödüllendirmelere ve gerek proje üretenleri gerekse yatırımcıları ülke gündemine getirecek böylesi bir etkinliğe ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Dr. Sinan Genim

ÖRNEK PROJELER VURGUSU

SOTCA’nın Hürriyet Gazetesi’nin bugüne kadarki emekleriyle çok güçlü bir marka haline geldiğine dikkat çeken GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu şunları söyledi: “Biz de GYODER olarak aslında arzu ettiğimiz standartlara geçişin neyi ödüllendirdiğimizle, neyi takdir ettiğimizle, neyin bir yandan popüler olduğuyla da çok ilişkili olduğunun farkındayız. O açıdan bunu da kendimizde bir sorumluluk olarak gördük ve bir ödül programı geliştirmeyi en başından beri istiyorduk. Bir yandan da böylesine değerli bir markanın tekrardan faaliyete geçmesi ve sektöre bu anlamda ışık tutması, yön göstermesi, Hürriyet ile işbirliğinde bize çok büyük bir sinerji kazandırdı. Hedefimiz buradan ödül kazanan projelerin gerçekten sektöre örnek olacak projeler olması. İsteğimiz GYODER’in 4T prensipleriyle, vizyonuyla uyumlu, akıl ve vicdanla ortaya konmuş projelerin ödül kazanması. Ödül kazanan projelerle sektörün de kendini o yöne doğru yönlendireceğini, iyi örneklerin daha fazla artacağını ve bu sayede aslında kentsel yaşam standartlarımızın da artacağını hedefliyoruz. Ayrıca, iki kurum arasında sağlanacak işbirliği ile Sign of City’nin yıllardır süre gelen marka gücünü daha üst seviyelere taşımak ve GYODER’in gayrimenkul sektöründe sahip olduğu itibar ve geniş network avantajıyla ödül etkinliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasını da hedefliyoruz.”

Mehmet Kalyoncu

‘SEKTÖRÜ GELİŞİME TEŞVİK EDİYOR’

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sign of the City Awards’un, gayrimenkul sektörünün ve ilgili alt sektörlerin merakla takip ettiği bir platform olduğunu dile getirdi. Bakan Kurum “Yarışma, sektörümüzle ilgili ulusal ve küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin takip edilmesinde, yeni trendlerin belirlenmesinde ortaya koyduğu vizyonla çok önemli bir rol oynuyor. Bu ödüller ülkemizin lokomotifi olan gayrimenkul ve inşaat sektörümüzün kendisini geliştirmesi, dünya standartlarını yakalayıp onu aşması noktasında adeta büyük bir prestij ve teşvik sağlıyor. Yine sektörle hemhal olan, sektörü tanıyan uzman isimlerin, akademisyenlerin oluşturduğu jürisiyle herkesin takdirini topluyor” ifadelerini kullandı. GYODER’in de sektörün gelişimi ve sürdürülebilir büyümesine öncülük ettiğini belirten Bakan Kurum, “Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile yürütülen işbirliği sektörün bütüncül yaklaşımlar sergilemesine, uyum içerisinde çalışmasına da büyük katkılar sağlıyor” şeklinde konuştu.

Murat Kurum

3 AŞAMADA DEĞERLENDİRME

GYODER Sign of the City Awards’a, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında tamamlanmış ya da yapım aşamasında olan projeler aday olabilecek. Değerlendirmeler ve seçim işlemi 3 aşamada tamamlanacak. Başvuru tamamlandıktan sonra, başvuruların tam ve eksiksiz olduğu ve kategori kriterlerine uygunluğu EY tarafından değerlendirilecek ve teknik eleme gerçekleştirilecek. Teknik elemeyi geçen projeler arasında, alanlarında uzman olan jüri üyeleri tarafından 1.aşama değerlendirmesi yapılacak ve finale kalacak, her kategoriden 5 aday belirlenecek. Finale kalan 5 proje, son olarak bütün jüri üyelerinin değerlendirmesine sunulacak. Her proje; jürinin belirleyeceği soruları cevaplayacak 3 dakikalık bir sunum hazırlayacak. Sunum sonunda proje yetkilisi 5 dakikalık bir görüşmeyle, projeyi jüriye yüz yüze anlatma fırsatı bulacak. Değerlendirme sonucunda her kategoriden bir proje Sign of the City olmaya hak kazanacak.

JÜRİ ÜYELERİ

– Dr. Sinan Genim (2022-2023 Jüri Başkanı)

– Ahmet Nazmi Durbakayım (İNDER Başkanı)

– Ali Osman Öztürk (Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)

– Altan Elmas (KONUTDER Başkanı)

– Avi Alkaş (Alkaş Danışmanlık/ Mipim)

– Cem Yılmaz (KEYM Kentsel Yenileme Merkezi)

– Cemil Yaman (Erke Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık)

– Erdal Eren (Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı)

– Ferdi Erdoğan (Türkiye İMSAD eski başkanı)

– Füsun Yılmaz Philipson (FYP Proje Geliştirme Pazarlama)

– Haluk Sur (KENTSEV Başkanı)

– Prof. Dr Havva Işık (Patara Kazıları Başkanı)

– Prof. Dr. Lale Özgenel (ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi)

– Prof. Dr. Mehmat Ocakçı (İTÜ)

– Mehmet Sami Kılıç (ÇEDBİK Başkanı)

– Neşecan Çekici (Epos Gayrimenkul Danışmalık ve Değerleme)

– Neşet Birlik (İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi)

– Nuh Acar (Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi)

– Önder Kaya (Türkiye Serbest Mimarlar Derneği eski başkanı)

– Doç. Dr. Serhat Başdoğan (GYODER)

– Prof. Dr. Sinan Mert Şener (İTÜ)

– Tamer Aksüt (İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı)

– Tayfun Küçükoğlu (Türkiye İMSAD Başkanı)

– Zafer Baysal (ULİ Türkiye Başkanı)

İŞTE KATEGORİLER

– En iyi Konut Projeleri Kategorisi

En İyi Konut

En İyi Bağımsız Konut

En İyi Rezidans

– En İyi Ticari Projeler Kategorisi

En İyi Ofis Yapısı

En İyi AVM

En İyi Turizm Yapıları

En İyi Endüstriyel Yapı

En İyi Lojistik Yapı

En İyi Karma Kullanımlı Proje

– En İyi Hizmet Yapıları Kategorisi

En İyi Sağlık Binası

En İyi Eğitim Binası / Kampüsü

En İyi Sosyo-Kültürel Yapı

En İyi Ulaştırma ve Altyapı Hizmetleri

– Kent ve Mimarlık Kategorisi

En İyi Mimari Tasarım (Kamu ve Özel Sektör)

Genç Mimar Teşvik

En İyi Kentsel Tasarım

En İyi Kültürel Mirası Koruma ve Kullanma

En İyi Kentsel Dönüşüm / Sağlıklaştırma Projesi

En Yeşil Yapı / Yapılar Topluluğu

– En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi

– Gyoder Yılın Fark Yaratanı

– Ütopya Projeler