KUZEY Kıbrıs Gayrimenkul Zirvesi’nde, ‘Gayrimenkulün Geleceği ve Konutta Katma Değer Yaratma’ oturumuna hem Türkiye, hem de Kuzey Kıbrıs’tan sektör temsilcileri katıldı. Her geçen gün büyüyen Kuzey Kıbrıs gayrimenkul sektörünün ihtiyaçları ve atılması gereken adımlar konuşulurken, Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ergüven, Türkiye’de yapılan çalışmaları anlattı .

2012’de çıkan Mütekabiliyet Yasası’ndan sonrası Türkiye’de yabancıya konut satışının ivme kazandığını, geçen yıl ülke genelinde yabancıya 58 bini aşkın konut satıldığını belirten Ergüven, bu yıl için 10 milyar , 2-3 yılda da 25 milyar dolarlık satış hedeflediklerini söyledi. Sektör oyuncularının bütüncül hareket ederek, kamu desteği ile Türkiye’nin tanıtımını hızlandırmayı amaçladığını belirten Ergüven, “Derneğimizin kurulması pandemi dönemine gelse de boş durmadık. Mevzuat eksiklikleri ve teşvikler için gerekli altyapıları çalıştık. Bu kapsamda, alıcının mağduriyet yaşamaması için, konut satışı yapan acentelerin lisanslı hale getirilmesini hedefliyoruz” dedi. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir düzenleme ile yabancıya satış sürecine destek verildiğini belirten Fatih Ergüven, “Gayrimenkul sektörü hizmet ihracatı kapsamına alındı. Bu kapsamda yabancılara konut satan emlakçılara devlet desteği verileceği duyuruldu” diye konuştu.

GÜVEN ORTAMI

Kuzey Kıbrıs’taki yapı stoku hakkında bilgi veren KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, “Konuya 3 başlıkta bakarsak, ilki 1974 öncesi, deprem analizi olmadan yapılan, ömrünü tamamlamış binalarımız var. Daha sonra sahip çıkmamız gereken tarihi yapılarımız ve üçüncü grupta son 30 yılda, statik hesaplarla yapılan donanımlı yapılar var” dedi. Ülkedeki en büyük sorunu imar planları olarak gören Yağcıoğlu, “Ülkede istikrar ve güven ortamı olmaması sektörün önünü tıkıyor. Yatırımcının güven duyduğu bir ortama gelmesini sağlamalıyız ve yasal düzenlemeleri hayata geçirmeliyiz” dedi. Bugüne kadar 50 yıl ayakta kalacak yapılar inşa edildiğini, bunu 100 yıla taşımak gerektiğini belirten Yağcıoğlu, “Sürekli yapıp yıkma lüksümüz yok. İnşaatçılar olarak çevreye zarar veren bir iş yapıyoruz. Araziyi, suyu, havayı hunharca kullanan sektörün paydaşlarıyız. Bunun farkında olmalı, döngüsel ekonomiye destek veren yeni vizyonlar geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ ETKİSİ

Gayrimenkul değerlemenin Kuzey Kıbrıs’ta, özellikle son 5 yılda ihtiyaç duyulan bir hizmet alanı olduğunu belirten Kuzey Kıbrıs Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Kutay Ramiz, “Zirvede imar planları, regülasyonlar, yeşil binalar, Ada’nın konumu ve pazarlama gibi birçok başlık ele alındı. İşte bunların tamamı o gayrimenkulün değerini etkiliyor. Yasal özellikler, piyasa koşulları ve çevresel faktörler de göz önünde bulundurularak taşınmazın değeri belirleniyor” dedi. Kuzey Kıbrıs’ın tabiatı ve coğrafi özellikleri ile ilgi çektiğini belirten Ramiz, bu güzellikleri koruma için imar planlarına gerekli önemi göstermek gerektiğini dile getirdi. Pandemi ile birlikte değişen konut talebi ile alıcıların yeşili görebileceği yapılara yöneldiğini ifade eden Ramiz, artan taleple bu projelerde değer artışı olduğunu sözlerine ekledi.