Firma sahiplerinden Selim Solaksubaşı, “Hikayemiz, 1920’li yıllarda büyük dedemiz Caferzade Ali Bey’in zeytin ticareti ile başladı. 1950 yılında dedem M. Tevfik Solaksubaşı’nın zeytinyağı fabrikası ile ilk yağlarımızı sıkmaya başlamışız. Sonrasında babam Mahmut Bey, ‘Solive’ markasıyla ürünlerimizi bir adım daha öne çıkardı.Bizler ise buram, buram zeytin kokan Gemlik’in eşsiz meyvesini ve yağını o günkü kaliteyi hiç bozmadan müşterilerimize sunuyoruz. Kutsal zeytin ağacına olan sevgimiz ise 4 kuşaktır hiç azalmadan, artarak devam ediyor” diyor. 

BU YIL FIRSAT BÜYÜK

Solaksubaşı, bu yılın Türkiye için büyük fırsat olduğuna da dikkat çekiyor: “Geçtiğimiz yıllara kıyasla 2022-2023 Türkiye zeytin rekoltesinde rekor bir artış bekleniyor. Avrupa’da ise kuraklıktan dolayı yüzde 50 düşüş var. Bu da ihracat için büyük bir fırsat yaratmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye, zeytinyağı ihracatında dünya 7’ncisiyken, bu yıl zeytinyağımızdaki kalite ve rekoltedeki artış bizi daha da üst sıralara taşıyacaktır. Sofralık zeytinde ise tahminler, rekoltenin 735 bin ton olacağıdır ki bu da dünya rekoru demektir. Dünya Zeytin Ağacı günümüz kutlu olsun!Ülkemizin 100. yılında bu üretim miktarı ile tarihe not düşeceğiz.Markalaşma ve küçük ambalajlı ihracat ile ürünümüzü dünyaya tanıtma fırsatını yakalayacağız. Bu yıl Gemlik zeytini ve kurumları da ön planda rol alacaktır.”

‘SİYAH İNCİ’NİN BİLİNMEYENLERİ

– Sebze değil meyvedir: Yaygın bilinenin aksine zeytin bilimsel olarak bir meyvedir.

– 20 milyon yaşında: Yapılan araştırmalara ve fosil kalıntılarına göre, zeytin ağaçlarının tarihi 20 milyon yıl öncesine dayanır.

– Yaprakları her daim yeşil: Zeytin ağaçlarının yaprakları hiç dökülmez ve hep yeşildir.

– Vitamin deposu: Zeytin A, E, K ve B vitaminleri açısından zengindir.

– İlk hasat: Bilinen ilk zeytin hasadı 7000 yıl önce Akdeniz Bölgesi’nde yapıldı.

– Uzun boyludur: Zeytin ağaçları 12.5 metreye kadar uzayabilir.

– 800 milyon ağaç: Bugün dünya çapında 800 milyondan fazla dikili zeytin ağacı var.