OECD’nin 3. Çeyrek Küresel Görünüm Raporu’nda, Türkiye’nin 2022 yılına ilişkin büyüme tahmini yüzde 5,4’ten yüzde 5,3’e revize edilirken, 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak sabit tutuldu. Türkiye ekonomisinin 2024 yılında ise yüzde 3,4 büyüme kaydetmesinin beklendiği bildirildi.

Raporda Türkiye ekonomisine ilişkin olarak, “Maliye politikası, enerji tüketicilerine yönelik destek tedbirleri ve devletin iddialı sosyal konut projeleri ile projeksiyon dönemi boyunca destekleyici olmaya devam edecektir” ifadesine yer verildi.

OECD raporunda, savaşın devam ettiği Ukrayna’ya yakın ekonomilerin de büyüme performansının değerlendirildiği raporda, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,4 daralan Polonya ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüme kaydederek toparlandığı belirtildi.

Raporda verileri açıklanmış OECD ülkeleri içerisinde bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en güçlü büyümenin yüzde 1,8 ile Meksika’da, yüzde 1,6 ile Kolombiya, yüzde 1,5 ile Norveç’te görüldüğü belirtildi.

Global ekonomik büyüme yukarı yönlü revize edildi
OECD, bu yıl sonu için küresel büyüme tahminini yüzde 3,0’ten yüzde 3,1’e yükseltirken, gelecek yıl için ise yüzde 2,2’de sabit tuttu.

Küresel ekonominin 2024’te yüzde 2,7 büyümesi beklenirken, OECD ülkelerinin bu yıl sonunda yüzde 2,8, 2023 yılında yüzde 0,8 ve 2024 yılında yüzde 1,4 büyüyeceği tahmin edildi.

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 1,5’ten yüzde 1,8’e çıkarılırken, ülke ekonomisinin 2023’te yüzde 0,5 ve 2024’te yüzde 1 büyüme kaydedeceği öngörüldü.

OECD raporunda, Avro Bölgesi’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,1’den yüzde 3,3’e yükseltildi. 2023 yılı için büyüme tahmini yüzde 0,3’ten yüzde 0,5’e revize edilen Avro Bölgesi’nin 2024’te yüzde 1,4 büyüyeceği tahmin edildi.

Çin ekonomisin ise bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e çıkarılırken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 4,7’den yüzde 4,6’ya çekildi. Çin ekonomisinin 2024 yılında ise yüzde 4,1 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

TCMB, yabancı yatırımcının gündeminde zirveye tırmandı
Merkez Bankası’nın yarın yapacağı PPK toplantısı öncesinde uluslararası ekonomi gazetesi Financial Times’da yayınlanan bir analizde Türkiye’de enflasyon oranının yüzde 85’i geçtiği ve reel faizin yüzde eksi 75’e geldiğine dikkat çekildi. Bu seviyenin dünyanın en düşük reel faizlerinden biri olduğuna işaret edilen analizde seçim öncesi dönemde olağanüstü gevşek para politikasının uygulandığı anlatılarak “Her halükarda büyüme politikası liranın paramparça olmasına son bir yılda yaklaşık %43 değer kaybetmesine sebep oldu. Hükümet ve Merkez Bankasının en son yaptığı müdahaleleri ile lira son aylarda biraz daha nefes aldı” yorumu yapıldı. Bu arada, gelecek yıla ilişkin global ekonomik beklentiler, yavaş yavaş şekillenmeye başlarken ana gündem resesyon. Bundan sonra Avrupa ve ABD’den gelecek yeni veri akışı birçok gelişmiş ekonomide endüstrilerin kötüleştiği ile ilgili yeni detaylarla büyük resmi ortaya çıkartacak gibi görünüyor.