Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu ve Anadolu Grubu Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Kaan Ünver ev sahipliğindeki toplantıda grubun, ‘Doğanın Yarını’, ‘İşin Yarını’ ve ‘İnsanın Yarını’ değer alanları altında sürdürülebilirlik çalışmaları anlatıldı. Özilhan toplantıda yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin artık ülkelerin ve kurumların ajandasında ilk sıraya taşındığına dikkat çekti ve şu bilgileri paylaştı:

AR-GE BÜTÇESİ ARTTI

“Çevre alanına bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 3 kat daha fazla bütçe ayırarak 129 milyon TL harcama ve yatırım yaptık. Tehlikesiz ve tehlikeli atıkların yaklaşık yüzde 89’unu geri dönüştürdük, geri kazandık veya kompostladık. 2020 yılına göre dijitalleşme, Ar-Ge ve inovasyona yüzde 19.5 daha fazla bütçe ayırarak 152.25 milyon TL yatırım yaptık. Sürdürülebilirlik odaklı Ar-Ge yatırımlarımız bir önceki yıla kıyasla 26.8 milyon TL ile tüm Ar-Ge yatırım ve harcamalarının yüzde 18’ini oluşturdu. Topluma fayda sağlamak amacıyla yürüttüğümüz hayırseverlik çalışmalarımız için yaklaşık 346 milyon TL harcama yaptık.”

‘NET SIFIR’ HEDEFİ

Hurşit Zorlu ise konuşmasında, “Sürdürülebilirlik risk ve fırsatlarının, iş stratejisine entegre bir şekilde yönetilmesi, günün olumsuz koşullarından en az şekilde etkilenmemizi sağlarken, geleceği şekillendirebilmemiz için bizlere alan açıyor. En küçük hareketin, hepimizin katılımıyla büyüyerek dünyayı değiştireceğini biliyoruz” ifadelerine yer verdi. Anadolu Grubu, 2030’a kadar kapsam 1 ve 2’de sera gazı salımlarını 2020’ye göre yüzde 50 azaltma ve 2050 yılına kadar net sıfır şirket olma vizyonu ile çalışmayı; 2030’a kadar operasyonlarının yüzde 50’sinde, 2050’de yüzde 100’ünde izlenebilir olmayı; kadın yönetici oranını 2030 yılında yüzde 35’e, 2050’ye kadar yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor.

KAZANDIĞI SU MİKTARI YÜZDE 26 YÜKSELDİ

Anadolu Grubu 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nda yer alan bilgilere göre, geri kazandırılıp tekrar kullanılan su miktarı yüzde 26 yükseldi. Grup 2021 yılında, bir önceki yılla kıyaslandığında, toplam gelirlerini yüzde 33 artırarak 82.7 milyar TL’ye ulaştı. Toplam aktif büyüklüğü ise yüzde 53 artarak yaklaşık 112 milyar TL oldu. Grup şirketlerinden Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek ve Migros ise BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde işlem görmeyi sürdürüyor.