Paketli çimento ihracatının ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 artarak 700 bin tona ulaştığını ifade eden Sert, “Ticaretten kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle durma noktasına gelen dökme çimento ihracatı da tekrar canlandı. 2017’de çok iyi bir büyüme elde ettik, 2018’de de bu büyümeyi devam ettirmeyi, çift haneli büyüme rakamlarını yakalamayı umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

2 milyon tonu üzerinde mermer ihracatı

Port Akdeniz’den en fazla mermer ihracatı yapıldığını belirten Sert, “Geçen yıl 2 milyon tonun üzerinde mermer ihracatı yapıldı. Mermer, Çin’le ticarette dengesizliği kapatan temel unsurlardan biri. Port Akdeniz Türkiye’nin toplam mermer ihracatının üçte birinin gerçekleştiği bir nokta. Biz mermerde ihtisas olmuş bir limanız desek doğru olur.” diye konuştu.

Antalya’nın yanı sıra Burdur ve Isparta’nın mermerinin Port Akdeniz’den taşındığını ifade eden Sert, şunları söyledi:

“Antalya, Türkiye’nin en büyük ihracat lokasyonlarından biri. Antalya Limanı Çin’e yapılan ihracatın temel çıkış noktası. Çin’in toplam mermer ithalatının yüzde 50’si Türkiye’den yapılıyor. Bunun yaklaşık 2 milyon tonu Port Akdeniz’den gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda mermer ihracatının daha da artacağını düşünüyoruz. Batı Akdeniz Bölgesi’nin mermeri oldukça değerli. Taşın homojen yapısı, açık ve sade renklere sahip olması ve uygun maliyetlerle erişilebilir olması ilgi görüyor.”

Geçen yıl işletme olarak hizmet şemsiyelerini genişlettiklerini de anlatan Sert, limanda bedelsiz depolama hizmeti sunmaya başladıklarını, bunun da firmaların ihracat maliyetlerini aşağıya çekmede ciddi bir katkısı olduğunu kaydetti.

Bu yıl ihracatçıya kolaylık için lojistik merkezler yaratma konusunda bir projeleri bulunduğunu belirten Sert, “İhracatçıya daha kolay taşıma ve depolama avantajı sağlayabilecek üretim noktalarında toplama merkezleri oluşturmak istiyoruz. Amacımız kara nakliyesini daha derli toplu ve efektif bir hale getirmek. Projeyi 2-3 ay içinde olgunlaştırmayı planlıyoruz.” dedi.