Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) için bulunduğu Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde Mısır, Pakistan, Almanya, Katar, Hollanda, Slovenya, Azerbaycanlı bakanlarla görüşerek, yoğun bir çevre ve iklim diplomasi trafiği yürüttü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) için bulunduğu Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde yoğun bir çevre ve iklim diplomasi trafiği yürüttü. Bakan Kurum, konferans çerçevesinde Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Başkanı Samih Şükri, Pakistan İklim Değişikliği Bakanı Sherry Rehman, Almanya Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması Bakanı Steffi Lemke, Katar Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Şeyh Dr. Faleh Bin Nasser Bin Ahmed Bin Ali Al Thani, Hollanda Çevre Bakanı Vivianne Heijnen, Çevreden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Virginijus Sinkevicius, COP26 Başkanı Alok Sharma, Slovenya Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı Uros Brezan, Azerbaycan Şehir Planlaması ve Mimarisi Devlet Komitesi Başkanı Anar Guliyev ve Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Firdovsi Aliyev ile bir araya geldi.

“COP31’E ADAYLIK BAŞVURUMUZ OLUMLU KARŞILANDI”

Bakan Kurum, COP27 çerçevesinde yaptığı ikili görüşmelere ilişkin de değerlendirmede bulundu. Mevkidaşlarıyla görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Kurum, iklim değişikliği ile mücadele ve çevre konularında dünyanın geleceği için atılacak adımların ele alındığını söyledi. Bakan Kurum, “COP31’e adaylık başvurumuz olumlu karşılandı. İkili görüşmelerimizde adaylığımız konusunda ülkelerden desteklerini istiyoruz. 2026 yılında yapılacak COP31’i ülkemizde düzenleme arzumuzu iletiyoruz” dedi.

Bakan Kurum, “Önümüzde bir fırsat var. Bugün yaşanan savaşlar konusunda ortaya koyduğumuz tavrı, mücadeleyi çevre alanında da iklim değişikliği ile mücadele hususunda da vermek zorundayız. Ülkelerimizin, evlatlarımızın geleceği, ortak evimiz dünyanın geleceği için bunu hep beraber yapmak zorundayız. Bu konferanslar da bu anlamda bir fırsattır. Farklı ülkelerin aynı paydayla bir araya gelmesi ve irade ortaya koyması önemlidir. Bunun için yeni teknolojileri de ortaya koymamız lazım. Teknoloji, araştırma, geliştirme konusunda enstitüler kurmak, yeni güneş panelleri kurmak, yenilebilir enerjiyi depolayabileceğimiz sistemleri geliştirmemiz lazım. Yutak alanları artıracağız ama bunu yaparken de emisyonu azaltmamız gerekir. Batarya teknolojilerinin artırılması lazım. Bununla ilgili işbirliklerimizi artıracağız” diye konuştu.