Resmi Gazete’de yayımlanan Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik ile artık yenilenen elektronik eşyalar ithal edilebilecek. Ülkemizde yalnızca cep telefonu ve tabletler yenilendikten sonra garantili olarak satılabiliyorken yayımlanan yönetmelikle artık her türlü elektronik eşyanın ithalatına izin verilecek.

Yönetmelikte yer verilen 26. ve 27. maddeler, ithalat izinlerinde kullanılan ve yenilenen eşyalar ile atık kategorisindeki elektrikli ve elektronik eşyaları kapsıyor.

Eşyalara yeni fonksiyonlar da kazandırılabiliyor

Yönetmelite atık haline gelmemiş ve atmaya karar verilmeyen eşyalar ile yenilenmiş olan eşyalar ayrı sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmayla, yenilenmiş eşyalara her türlü fonksiyonu kazandırmak ve baştan sona yenilemek mümkün hale geliyor.

İthalat, Genel Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yapılacak

Atık olmadığı ispatlanan kullanılmış ve yenilenmiş elektrikli ve elektronik eşyaların tümünün ithalatı yapılabildiği yönetmelik maddelerine göre ithalat izninin Ticaret Bakanlığı’ndan alınması gerekiyor. Yapılan yenilemeler yeterli görülmemesi sebebiyle atık olduğundan şüphelenilen eşyaların ise depoda beklemeye alınarak analiz ve incelemeye tabi tutulacağına yer veriliyor. Bu inceleme sürecinin ise üretici ya da üretici için çalışan üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilmesi isteniyor. Onaylanan eşyaların ithalatının ise Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamına dahil edileceği bildiriliyor.

İthal edilebilecek ürünler hangileri?

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi kapsamında ithal edilme izni olan ürünler şunlar:

Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.