CHP Milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Hasat sonrasında üreticilerimizden sadece 1 milyon ton arpa alan TMO’nun yarım milyon ton arpa ithal edecek olması çiftçilerimizde tepki yaratmıştır. Bu yıl arpa rekoltesinde rekor kırılacağı, geçen yıla göre yüzde 50 üretim artışı olduğu, rekoltenin 8 milyon tona çıktığı bir yılda neden çiftçimizden yalnızca 1 milyon ton arpa alınıp, tek kalemde 495 bin ton arpa ithal edilmektedir” ifadelerini kulllandı.

‘İHTİYAT STOKLARI OLUŞTURUYORUZ’

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Kendi silolarımıza, anlaşmalı lisanslı depolara da stokladık. Yetmeyen yerlerde araziye açık yığınlar şeklinde stok yaptık. Olağanüstü durum ve şartlar nedeniyle ihtiyat stoklarını güçlü tutmak istedik. Devletin görevi tedbirli olmaktır, biz de bunu sağlamak için görevimizi yapıyoruz. Buğday için de planlamalar yapıldı, takvimi de limanlar ile iç ve dış piyasa koşulları dikkate alınarak, ihtiyacımız nispetinde gerçekleştirilir” dedi. Güldal, Türkiye’nin 8.6 milyon ton lisanslı depo kapasitesi; 4.2 milyon ton da TMO’nun depolama kapasitesi olduğunu belirterek, “Ama biz sadece arpa buğday almıyoruz. Bakliyat, nohut, mercimek, fasulye de alıyoruz. Ürün alımlarımız büyük oranda tamamlandı. Şimdilerde mısır, fındık, çeltik alımları sürüyor. Üretici memnuniyeti bu yıl had safhada” diye konuştu.

‘FİYATLAR DÜŞECEK ANLAMINA GELMEZ’

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar da Hürriyet’e, Türkiye’nin bu yıl arpa üretiminin 8.1 milyon ton civarında, ihtiyacının ise 8.5 milyon ton olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Sanırım TMO, tüketim miktarına tamamlamak için ithalata karar verdi. Mısır, arpa ve yemlik buğday hayvan yemi olarak birbiriyle ikame edilebilir. TMO tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda hareket ediyor. İthalatın olması üreticinin elindeki arpanın ucuzlayacağı anlamına gelmez çünkü zaten fiyatlar oturdu. TMO geçmiş yıllarda 2 ila 2.5 milyon ton buğday alırken bu yıl 5 milyon tonu geçti alımları; keza arpada da 500 bin tonluk alım yaparken 1.2 milyon ton civarında alım yaptılar. Bu yıl yeni hasata kadar hem olası fiyat artışlarında müdahale edebilmek hem de un ve yem desteğini sürdürmek ve de olası savaş koşulları nedeniyle yüksek alım yaptıklarını tahmin ediyoruz.”

SİSTEMATİK YEM DESTEĞİ

Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışı frenlemek, dolayısıyla yem maliyetlerini aşağıya çekmek amacıyla TMO aracılığıyla büyük ve küçük baş hayvan üreticilerine verilecek yem desteğinin ne zaman ve nasıl olacağı sorumuza ise Genel Müdür Güldal, “Birkaç gün içinde Sayın Bakanımız detayları açıklayacak ama önce başvurular alınacak, sonra üretici örgütleri üzerinden tahsisler yapılacak. Geçmiş yılların tecrübesiyle sistematik bir yöntemle yem desteğini yapacağız” dedi.