Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık katkı sağlamasının beklendiğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, küresel ticarete yılda 1 trilyon dolar civarında katkı sağlaması beklenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın önemli bir fırsat olduğunu belirterek, anlaşmanın etkisiyle üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde yüzde 14,3 düşüş beklendiğini bildirdi.

Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksi’nde geçen yıl Türkiye’nin 136 ülke arasında 59. sırada yer aldığına dikkat çeken Tüfenkci, “Geldiğimiz seviyelerin çok daha üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Daha etkin yönetim metodlarını uygulamamız, daha yenilikçi yaklaşımları ortaya koymamız gerekiyor.” diye konuştu.

Endekse ilişkin rapora göre, Türkiye’de sınır işlemlerinin tamamlanması için gereken sürenin ihracatta 16 saat, ithalatta ise 41 saat olarak ölçüldüğünü belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Gümrüklerde işlem sürelerinin kısaltılması, ticaret hacmi üzerinde önemli rol oynayacaktır. İthalatta işlem süresinin yüzde 10 kısaltılması, ticareti yüzde 6,3 artırıyor. Bölge sayısının yüzde 10 azaltılmasının ticareti yüzde 11 artıracağı yönünde çalışmalar var. Üst orta gelir grubunda yer alan ülkelerin ticaret maliyetlerinin, sınır işlemlerinin kolaylaştırılmasıyla yüzde 3,6, ticaret ve gümrük süreçlerinin otomasyonuyla da yüzde 2,8 düşeceği öngörülmektedir. Dolayısıyla bu alanlardaki etkin çalışmalarımızı sürdürmemiz, ülkemizin ticaret maliyetlerini azaltacaktır.”

Tüfenkci, şubatta yürürlüğe giren, Türkiye’nin de taraf olduğu DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, anlaşmanın etkisiyle üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde yüzde 14,3 düşüş beklendiğini belirtti.

Anlaşmanın küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık katkı sağlamasının hedeflendiğini ifade eden Tüfenkci, gelişmekte olan ülkelerin ihraç ettiği yeni ürün sayısının da yüzde 20 artacağının öngörüldüğünü kaydetti.