Türk ihracatçılar her geçen gün daha fazla ihracat faktoringi kullanırken 2016 yılında yapılan 3,6 milyar euroluk hacimle Çinli firmaları da geçtiler.

Ece CEYHUN

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, “Türkiye uluslararası arenada ihracat faktoringinde Çin’i geçerek birinci oldu” dedi. 400’den fazla üyesi olan Factors Chain International (FCI) üyeleri arasında bu yıl Türk şirketler 3,6 milyar euroluk ihracat faktoringine imza atarken Çinli firmaların hacmi 2,1 milyar euro oldu.

Faktoring sektörü geçen yılı 123 milyar TL ciro ile kapattı. 2015 yıl sonu ise 119 milyar TL düzeyindeydi. Bu yılın mart sonu itibariyle sektörün cirosu 32,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Sektörün yıl sonunu yüzde 10-15 büyümeyle kapatacağını öngören Hulki Kara ile sektörün uluslararası arenada geldiği noktadan başladık içerideki projelerine kadar uzandık. Hulki Kara, 400’den fazla üyesi olan Factors Chain International (FCI) üyeleri arasında son 6 yılda en iyi faktoring şirketinin hep Türkiye’den çıktığını hatırlattı. Türkiye’de 14 firma ihracat faktoringi hizmeti verirken Kara, Garanti Faktoring olarak bugün FCI, Wells Fargo ve Coface ile yaptıkları işbirlikleri ile 200’den fazla ülkede ihracatın finansmanına destek verme kapasitesine sahip olduklarını aktardı. Hulki Kara şunları anlattı:

İhracata destek artıyor: Yıllar itibariyle baktığınızda Türkiye’de ihracat faktoringi konusunda çok ciddi şekilde çalışan firmalar var. Uluslararası anlamda kendilerini iyi ifade eden, yurt içinde de kendini iyi anlatan bir sektör var. Uluslararası Faktoring Birliği’nin (FCI) 400’den fazla üyesi var. Son 6 yıla baktığınızda uluslararası faktoring şirketleri arasında hep ‘en iyi firma’ Türkler arasından çıkıyor. Ayrıca 5 Türk faktoring şirketi ilk 10 şirket arasına girdi.

Gidecek 70 milyar dolarlık yol var: Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 144 milyar dolar. Bunun da yaklaşık 90-95 milyar doları açık yapılan, mal mukabili ihracat. Bizim de finanse ettiğimiz kısım mal mukabili ihracat. 3,6 milyar euroluk kısım faktoring sektörünün garantisi altında yapıl- Türkler, ihracat faktoringinde Çinli rakiplerini geride bıraktı. 95 milyar dolarlık hacim içerisinde Exim sigortasını da dahil ettiğinizde Türkiye ihracatının 20 milyar doları sigorta kapsamında. Hala 70 milyar dolarlık bir ihracat açık hesap şeklinde yapılıyor. Yani daha gidecek çok yolumuz var. Dolayısıyla bizim sektör olarak ihracat faktoringi konusunda yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı daha iyi anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.

Fon kaynaklarına erişimimiz arttı: İhracat faktoringinde sektörün yol alabilmesi için fon sağlamanız ve bu fonun da ucuz olması gerekiyor. Uluslararası arenada Türk faktoring şirketlerinin ilk sıralara tırmanması tanınırlığımızı artırdığı gibi yurtdışından sağladığımız fonlara erişim kabiliyetlerimizi de artıyor. Son 5 yılda yurtdışından sağladığımız fonlarda yüzde 100’ün üzerinde artış var. Bunlar ucuz ve kolay erişilebilir fonlar. Bu arada ihracat faktoringini bilenler de artıyor.

Çin artık dünya ikincisi: Türkiye faktoring sektörünün ihracata desteği artıyor. 2015 yılında 4.2 milyar euroluk, 2016 yılında ise 3,6 milyar euroluk ihracat faktoringi desteği oldu. Buna karşılık 2015 yılında Çinli firmaların ihracat faktoring hacmi 9,6 milyar euro, 2016 yılında ise 2,1 milyar euro oldu. Bizim Garanti Faktoring olarak hacmimiz ise 1,2 milyar euro. İlk 4 ülkeye baktığınızda Türkiye ve Çin’i sırasıyla Tayvan ve Hong Kong izledi. Çin’deki düşüşün ana sebebi ABD ile yapılan ticarette yaşadığı gerileme oldu

İlk üç ayda hacim milyar doları buldu: 2016 yılında elde ettiğimiz birinciliği 2017 yılında da koruyacağımız kanaatindeyim. Hem uluslararası anlamda birincilik pozisyonumuzu pekiştiririz hem yine bir Türk faktoring firması dünyanın en iyisi seçilir. (Son 2 yılda birincilik ünvanını Garanti Faktoring aldı). Zaten yılın üçüncü ayındaki hacimlere baktığınızda rakamlar paralel gidiyor. Ocak-mart döneminde sektörün toplam ihracat faktoringi hacmi de 1 milyar dolar civarında.

Entegratörlükte son aşamaya gelindi: Bütün dünyada olduğu gibi sektörün bir numaralı gündem maddesi dijitalleşme. Bizim de sektör olarak dijitalleşmeyle alakalı takip ettiğimiz iki gündem maddemiz var. Birincisi entegratörlük. FKB çatısı altında kurulan iktisadi işletmemizde entegratörlük sisteminin kurulması hemen hemen son aşamaya geldi. Onaylar bekleniyor. E-faturaya geçen şirketler bir entegratör üzerinden karşılıklı faturalaşıyorlar. Biz de entegratör olarak belli firmalarımızı bizim sistemimizi kullanmaya teşvik edeceğiz. Sistemi kullanan satıcılara da faturalarının finansmanını sağlayacağız. Bu yıl içinde projeyi tamamlamayı planlıyoruz.

Yıl sonuna kadar tedarik zinciri finansmanı geliyor: Dijitalleşmede ikinci gündem maddemiz ise tedarik zinciri finansmanı. Dünyada faktoring işlemleri ağırlıklı olarak tedarik zinciri finansmanı üzerinden döner. Burada da son aşamaya geldik, hukuksal alt yapısı çalışıldı ve son rötuşlar yapıldı. Önümüzdeki günlerde BDDK’ya sistemin hukuksal alt yapısı, nasıl çalışılacağı ve dijital ortam ile ilgili bir raporla sunulacak. Burada sistem tamamen dijital ortam üzerinden çalışacak. Teknoloji firmalarından da teklifler alındı.

Alıcıların tedarikçilerine vade sonunda ödemenin garanti edildiği, isterlerse ucuz finansman sağlayacakları bir sistemle çalışılacak. Tüm işlemler dijital platform üzerinden gerçekleşecek. Büyük firmalar tedarikçilerini sisteme tanıtacak. Tedarikçi, dijital sisteme girerek, finansman ihtiyacı varsa, istediği şirketi seçerek herhangi bir belge, kayıt ya da dokümantasyona ihtiyaç kalmadan finansmanını sağlayacak. Bankacılık sektöründe bu sistemi yaptığınızda riskler alıcı üzerindedir. Krediyi kullanan tedarikçi olduğu için genelde büyük alıcılar bu riskin üzerlerinde olmasını istemezler. Maliyetlerini etkiler.

Biz zaten işlemi tedarikçi üzerinden yapan bir sektörüz. FKB’nin amacı yıl sonuna kadar sistemi hayata geçirmek. Bu konuyu çok önemsiyoruz. KOBİ’ler bu sistemle alıcılarının kredibilitesi üzerinden fiyatlanma imkanı bulacakları için de ciddi bir maliyet avantajı yakalanacak.

MFKS, kayıtdışını azaltacak: Sektörün önemli konularından biri de Merkezi Fatura Kayıt Sistemi (MFKS). İşlemleri şu anda bu sistem üzerinden yapıyoruz. E-faturaların yüzde 52’si de bu sistem üzerinden geçiyor. Sektörde yapılan tüm işlemler artık MFKS üzerinden mükerrerlik kontrol edilerek yapılıyor. Bu da yine Türkiye’deki ticaret hakkında bilgi kaynağı haline geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı ile sistemin entegrasyonu sayesinde de fatura bilgilerinin gerçekliğinin kontrolü ve kayıt dışılığın azalmasına da katkı sağlıyor.

İlk 5 aylık büyüme hedefe paralel

Garanti Faktoring olarak iyi bir yıl geçirdiklerini de anlatan Genel Müdür Hulki Kara, geçen yıl sonunda 14 milyar TL ciro yaptıklarını belirtti. Kara, ilk 3 ayda cirolarının 3,5 milyar TL olduğu bilgisini de paylaştı. Kara, “Bu yıl yüzde 20 büyüme planladık. Kamuya açıklanan ilk çeyrek sonuçlarımız da hedefl erimizle paralel ilerlediğimizi gösteriyor” dedi.

‘Ticaretin finansmanı adını kullanmak için kanun değişikliği gerekecek’

Sektör bir süredir ‘faktoring’ yerine farklı bir isim ile sektörün adlandırılmasını gündeminde tutuyor. Kara, konunun sektörde uzun süredir dillendirildiğini ama son bir seneden beri sıcak gündem haline geldiğini anlatarak şöyle dedi: “Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında faktoring sektör kolunun yürüttüğü bir çalışma söz konusu. Hem sektör hem kamu nezdinde yaptığımız çalışmalarda böyle bir ihtiyacın olduğunu gördük. Sektör kendi içerisinde muhtelif alternatifler konusunda çalıştı.

61 faktoring şirketi arasında yapılan çalışmada ‘ticaretin finansmanı’ adı ön plana çıktı. Bu konudaki çalışmalarımız son halini aldıktan sonra FKB Yönetim Kurulumuzca yasal düzenlemelerin yapılması için BDDK nezdinde ihtiyacımızı anlatarak, desteklerini talep edeceğiz. Özellikle kamu kesiminden çok olumlu tepkiler alındı. FKB’nin şimdiye kadar 6 ilde düzenlediği Faktoring Günleri’nde bu isim değişikliğine çok sıcak geri dönüşler aldık.”