930 yılından bu yana düzenlenen Dünya Kupası, dünya spor tarihinin de önemli turnuvaları arasında yer alıyor. 1900’lü yılların başında FIFA’nın bir dünya futbol müsabakası düzenleme çalışmaları en nihayetinde meyvelerini vermeye başlamıştı. Dünyada gitgide artan futbol sevgisi böyle bir turnuvanın düzenlenmesine zemin hazırlıyordu.

1930 yılında Uruguay’da düzenlenen müsabakaya Avrupa’nın birçok ülkesinden futbol takımları katılsa da Orta Doğu ve Asya ülkelerinden katılım oldukça düşüktü. 1930 yılının galibi ise ev sahibi Uruguay olmuştu.

20 Kasım’da Türkiye saati ile 19.00’da başlayan 2022 Dünya Kupası’nın ilk maçı ev sahibi Katar ve Ekvador arasında oynandı. 32 milli takımın bulunduğu kupada favoriler arasında Arjantin ve Hollanda bu yılın başını çekiyor.

Turnuvadaki maçlar 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynanacak. Maçların yapılması planlanan sekiz stadyumdan altısı yaklaşık 40 bin seyirci kapasitesine sahip. Turnuvanın finaline ev sahipliği yapacak olan Lusail Stadyumu, yaklaşık 80 bin kapasiteli sekiz stadyumun en büyüğü konumunda.

Pek çok ilke imza atan 2022 FIFA Dünya Kupası Arap ülkelerinde düzenlenen ilk Güney Kore ve Japonya’daki 2002 Dünya Kupası’ndan sonra Asya’daki ikinci Dünya Kupası olma özelliği taşıyor. Katar’daki hava koşullarının yazın aşırı sıcak olması nedeniyle her zaman yazın gerçekleştirilen dünya kupası ilk kez sonbahar aylarında gerçekleştirilecek.

Stada içkiyle gelmek ve statta alkol almak yasak. (Stat etrafındaki barlar, maçtan sonra 1 saat açık kalacak)

Sarhoş olmak yasak.

Toplum içinde flörtleşme yasak. Amigo kadınlar omuzdan dize kadar örtülü kıyafetlerle mütevazi giyinecek.

Yüksek sesli müzik dinlemek ve küfretmek yasak.

Dini mekanlara saygısı gösterilecek.

Domuz eti yasak.

Dünya kupasına ev sahipliği yapan Katar organizasyona (stadyumların inşası ve diğer altyapı projeleri için harcanan para dahil) 220 milyar dolar harcayarak şimdiye kadar düzenlenen en pahalı Dünya Kupasına imza attı. Bu oran Rusya’da düzenlenen bir önceki futbol Dünya Kupası’nın maliyetinin yaklaşık 20 katı. Rusya Dünya Kupası için toplam 11.6 milyar dolar harcamıştı.

İngiltere milli futbol takımı, Katar’daki 2022 FIFA Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan tüm takımlar arasında piyasa değerinde ilk sırada yer alıyor. İngiltere kadrosunun değeri Haziran 2022 itibariyle yaklaşık 1,29 milyar Euro, ardından gelen Fransa yaklaşık 1,06 milyar Euro. Avrupa kıtasından katılan takımlar tüm katılan takımların yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.

Günümüze kadar düzenlenmiş olan toplam 21 turnuvada 8 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Her turnuvaya katılmış olan tek takım konumundaki Brezilya, beş şampiyonluk ile en fazla kupa kazanan takım olmuştur. İtalya ve Almanya dörder; Arjantin, Fransa ve Uruguay ikişer; İngiltere ve İspanya ise birer şampiyonluk kazanmıştır. Son şampiyon, 2018’deki turnuvada şampiyon olan Fransa olmuştur

Katar 2022’ye kadar gerçekleşen Dünya Kupalarında en fazla gol atan oyuncu olarak ilk sırada 16 golle Almanya’nın eski futbolcusu Miroslav Klose bulunuyor. Klose’yi 15 golle Ronaldo takip ederken Alman eski futbolcu Gerd Müller 14 golle üçüncü sırada yer aldı.

Kaynak:Euronews

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist