Günümüzde ülkemizde ve bütün dünyada genç, yaşlı, kadın, erkek, çocuk büyük çoğunluğumuz sosyal medyayı kullanmaktayız. Facebook, twitter, You Tube, İnstagram, whatsapp gibi sosyal medya hayatımıza gireli den bu yana bu siteler hepimizin neredeyse vazgeçilmezi haline geldi.

Son gelişmelerden sonra ne yapacağız? Bunları kullanmaya devam edecek miyiz yoksa başka alternatiflerle mi tanışacağız?

Kendi kullanımımdan bahsedecek olursam;1990 lı yıllarda bu sitelerle tanışarak 33 yıl önceki lise arkadaşlarımla birlikte 40-45 yıl öncesine uzanan ilkokul, ortaokul ve askerlik arkadaşlarımı,45 yıllık iş hayatımdan önemli mesai arkadaşlarımı, faaliyet gösterdiğim sektör mensuplarını bularak onlarla hem anıları tazelemek hem de dostlukları sürdürme imkânı buldum ve bugüne kadar devam ettirmenin mutluluğu içindeyim.

Şu ana kadar da hiçbir zararı ile karşılaşmadığım gibi aksine birçok arkadaşımın acı ve tatlı günlerini, önemli haber ve yorumları hatta bazıları ile gerektiğinde iletişim aracı olarak faydalandım. Sosyal medyayı yerinde ve zamanında kullandığınızda birçok fayda sağlayabiliriz. Aksi durumda zaten seçme hakkı kendinizde olduğundan istenmeyen aktiviteleri kabul etmek zorunda olmadığımız kesindir.

Diğer taraftan sosyal medya işletmeler tarafından da kullanılmaktadır. Her gün TV haberlerinde whatsapp ihbar hattını izliyoruz. İşletmeler ise sipariş hattı olarak whatsapp vasıtasıyla müşterilerine hizmet sunmayı tercih ediyorlar. Birtakım önemli bilgi ve belge paylaşımı da yapılabiliyor. Ayrıca ürün tanıtımı, kampanya bildirimi gibi ticari faaliyetlerde de kullanımı yaygınlaştı. Tabii ki kazanç elde etmek amacıyla yapılan aktiviteler vergiye tabi olmalıdır.

Genellikle You tube, video, İnstagram resim, facebook ve whatsapp ise her şekilde paylaşım için kullanılmaktadır. Daha birçok sosyal medya hesabı var ama izlenimlerim en çok bu 4 sitenin yoğun kullanıldığı yönünde olduğu için sadece bunları yazmakla yetiniyorum.

Bugünlerde yazılı ve görsel basından edindiğim bilgilere göre whatsapp 4 ocakta gizlilik ilkesini güncellerken önemli derecede kişisel bilgilerin de facebook’a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren koşulların onayı için 8 şubata kadar süre verdi. Ülkemizde kullanıcıların Whats app kullanımına devam edebilmesi için 8 şubata kadar güncellenen koşulları onaylaması gerekiyor. (Hürriyet 11/1/2021)

Ancak AB ülkeleri bu uygulamanın dışında tutuldu. Kişisel bilgilerin paylaşılması konusunda bu olay yeterli derecede tepki ile karşılaşmıştır. Peki whatsapp bu sözleşmeyle neleri amaçlıyor?

*Kendi başına kişisel bilgilere erişmesi problem olmayabilir. Ancak bu bilgilerin facebook’la paylaşımı, kişilerin kimlerle irtibatta olduğunu, kişinin nereden nereye seyahat ettiğini, ne gibi bilgi paylaşımı yapıldığını, telefon rehberimizin bile paylaşılabileceğini paylaşabilecek olması kullanıcıları derin düşüncelerle karşı karşıya bırakmıştır.

*Bu sayede alışkanlıklarımız da paylaşılacaktır. Kaçta yatıp kaçta kalktığımız, ne tür paylaşımlara ilgi duyduğumuz, sosyal medyayı genelde nerede ve hangi zaman diliminde kullandığımız toplanarak facebook verileri ile toplanacak. Daha da ötesi seçim sonuçlarını etkileyebileceği ve kısaca hakkımızda detaylı bilgilerin paylaşılacağı endişesi hakimiyet kazanıyor.

*Bir diğer konu da whatsapp’ın kişisel bilgi ve resimleri uzun süre saklayabilecek olması. Fotoğraflar kimlerle paylaşılmış? Bu sayede de ortak sosyal çevre öğrenilebilecek. Tüm dünya AB haricinde bu konuya tepkili.

Alternatifler arasında en çok Signal ve Tele gram gündemde. Bunun dışında yerli yazılımlar BİP ve dedi de konuşuluyor.

Bakalım biz hangisine geçeceğiz.

SON DAKİKA: Bu yazıyı bitirir bitirmez görsel basında şöyle bir haber izledim. Rekabet kurumu whatsapp’ın yukarıda yazdığım kararını durdurma kararı aldı. Gelişmeleri takip ederek karar vereceğiz.

Saygılarımla

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist