Ülkemizde ve dünyada teknolojinin hızla gelişmesi ve yayılması hatta teknolojik gelişmeleri yakalamanın bazı dönemlerde mümkün olmaması işsizlik üzerinde negatif etkilere neden olmaktadır.

Özellikle 1980 li yıllarda hayatımız giren telekomünikasyon alanındaki gelişmeler iş hayatımıza hızla girerek ve bunları kullanarak faaliyetlerimizi hızla ve doğru şekilde uygulanması dönemine girmemizi sağlamıştır. Bu konuda iş hayatımıza giren olumlu gelişmelerden birkaçını sıralamak gerekirse;

*Kâğıt fatura döneminden e fatura dönemine geçtik. Bu gelişim bizlere kâğıt, Posta gideri, işgücü tasarrufu ve işlemlerimize hız kazandırdı.

*İletişim konusunda sosyal medya posta gibi elektronik iletişim ağımızı kurduk. Dolayısıyla zaman ve maddi yönden kazanımlarımız oldu.

*İnternet kullanımıyla tedarik mekanizması çok daha kolay ve hızlı duruma geldi. Artık her türlü ürünü nereden alacağımıza, fiyat mukayesesine, kalite mukayesesine varıncaya kadar tüm bilgilere haiz olarak karar verebiliyoruz.

*Satışlarımızı e ticaret yoluyla yapmaya ağırlık veriyoruz. Böylece daha çok hedef kitleye ulaşarak hedeflere ulaşma yönünde önemli adım atıyoruz.

*İnsan kaynakları olarak ise en uygun eleman seçiminde önce online parametreleri kullanıyoruz ve bu da bize zaman ve seçim konusunda katma değer yaratıyor.

*Gelişen teknoloji nedeniyle kazandığımız zamanı daha verimli kullanma olanağına kavuşuyor ve bu zamanı eğitim veya işletmelere faydalı işler yapmakta veya kendimize ayırmakta kullanıyoruz.

*Sosyal medyayı yararlı yönde kullanmamız nedeniyle iş ve sosyal çevremizi arttırıyoruz. Bu da ailemizle olan mutluluğumuzu arttırmamıza etken oluyor.

*Online eğitim olanaklarından faydalanıyoruz. Kariyer hedeflerimize de ulaşmamız kolaylaşıyor. Şirket içi ve şirket dışı eğitimler ön plana çıkıyor.

*Üretim işletmelerinin otomasyona gitmesi nedeniyle üretin hızı arttığı gibi, işgücünden de tasarruf sağlanıyor.

*İletişim ağımızı optimal şekilde kullanarak özellikle müşterilerimizle her türlü bilgi alışverişini en hızlı şekilde sağlıyoruz ve işletmemize katkı sağlıyoruz.

*Kontrol ve denetim mekanizmaları güvenilir ve hız yönünden daha kolaylaşıyor ve alınacak önlemler hemen devreye giriyor.

*İşletmelerin hedeflerine ulaşmasında doğabilecek veya çıkan problemler için teknoloji kullanarak hızlı ve doğru şekilde çözüm bulunuyor.

*Teknoloji ile birlikte defter tutma, mali yükümlülükler daha optimal şekilde yapılıyor.

*İletişim ağının sürekli kullanılması sebebiyle mesai saatleri dışında da işlemler yürütülebiliyor. Bu sayede zaman tasarrufu sağlanıyor.

*Dijital olarak gazete ve sek törel dergileri okumamız daha çoğalıyor.

*Ürün ve işletme tanıtımı gibi reklam çalışmaları da teknoloji kullanılarak yapılıyor.

TEKNOLOJİ İLE BİRLİKTE ÖNE ÇIKAN MESLEKLER

*Bilgisayar programcılığı: Her sektörün önde gelen işletmelerinde mutlaka bir bilgisayar departmanı oluşmaktadır.

*Bilgisayar Üretimi ve satışı: Artık işletmelerde olduğu kadar evlerde de kullanılan bilgisayarlar günümüzde en etkin yerlerini korumakta ve kullanımı hızla artmaktadır.

*Mobil telefon sektörü: Bu sektör için hepimizin bildiği gibi söylenecek söz neredeyse yok gibi. Çünkü hedef kitlesi toplumun tamamı olduğu için tüketimi hızla ilerlemektedir.

*Bilişim uzmanlığı: Bilişim çağında olduğumuza göre bilişim uzmanlığının değeri aşikardır.

TEKNOLOJİNİN İŞSİZLİĞE NEGATİF ETKİSİ

Yukarıda teknolojinin getirilerinden bahsetmeye çalıştık. Bu gelişmeler bazen işsizliğin çoğalmasında etkili olmuştur. Örneğin hızlı tramvayların hayatımıza girmesi diğer şehir içi taşımacılığının etkisini azaltmıştır. Otomasyona giren fabrikalarda işçi sayısı azalmıştır. İşletmelerin muhasebe departmanlarındaki görevleri bilgi sistemleri devraldığından eleman eksiltme yönüne gidilebilmektedir.

Bu sebeple gelişen teknolojiye ayak uydurmak, gelişmelere göre önlem almak, elemanların eğitimini sağlamak işletmelerin neredeyse temel görevi durumuna gelmiştir.

Çalışanlar için ise kendini yetiştirmek, teknolojik verileri kullanmak esasa amaçtır. Bilgisayar bilmeyen, teknolojiyi kullanmayan kısaca vasıfsız kişilerin toplumda iş bulması çok zor hatta imkânsız duruma gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde hızla artan üniversiteler de de eğitim modelleri geliştirilmiş ve teknolojik bilim dalları oluşturularak geleceğin oluşması yolunda önemli adım atılmıştır.

ÖZETLE: Kendini yetiştirmeyen bir kişinin iş hayatında yerini alması çok zor hatta imkansızdır.

Saygılarımla

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist

zozcivan@hotmail.com