Yazımıza başlamadan önce içerik kelimesinin anlamına bir bakalım;

Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göre içerik,” sözlü veya yazılı anlatımda verilmek istenen öz, düşünce, duygu ve imgelerin bütünü” anlamına gelmektedir. Bu mesaj dijital ortamda sosyal medya araçları kullanılarak kaynaktan hedef kitleye aktarılan ve işitsel olarak verilen bilgilerdir.

İÇERİK PAZARLAMA

İçerik pazarlama, hedef kitleye ilgi çekmek için verilen bilgi mesajlarıdır. Sosyal medya aracılığıyla verilen bilgiler doğru ve anlamlı olarak verilmeli ve hedef kitlenin ilgisini çekmelidir. Burada en önemli konu sunulan mesajların hedef kitleye zarar vermemesi gerekliliğidir. Bu bilgilerden sonra içerik pazarlamayı “müşterilerin ihtiyaç duyduğu reklamı onlara iletmek “olarak tanımlanabilir. Burada amaç reklam yoluyla müşteri aramak değildir. Bu bilgi potansiyel müşterilere verirken bilginin yanında işletme tanıtımı da yapılmalıdır.

Dijital pazarlamanın bir türü olan içerik pazarlama, diğer dijital pazarlama yöntemlerinden farklı olarak hedef kitleye bilgi aktarmak, markayı, ürünleri, işletmeyi tanıtmak için yapılır. İçerik pazarlamanın bir diğer amacı da o anda müşterinin ihtiyaç duymasa bile satın alma yapmasını sağlamaktır.

İçerik pazarlamada verilen her mesaj, hedef kitleye bilgi aktarmaya ek olarak markanın oluşmasına da katkıda bulunur. Tüketicilerin büyük çoğunluğunun içerik pazarlamayı benimsediği yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.

İçerik pazarlama ile hedef kitleye ürün satışı işlemi yoktur. Esas amaç hedef kitleyi pozitif yönde etkileyerek marka bağımlılığı yaratmak ve yapılan ürün tanıtımı sayesinde tüketiciyi satın alma düşüncesine kapılmasını sağlamaktır. İçerik pazarlaması dahilinde e-blog, e-kitap, e-dergi, e-mail, tanıtım videosu, online haberler ve etkinlikler bulunur. İçerik pazarlamanın temel amacı müşteri hedeflerine ulaşmak amacıyla tüm strateji ve teknikler kalıcı, istikrarlı olarak çözümler sunulan müşterilere fayda sağlayan sistemdir.

İÇERİK PAZARLAMANIN AMACI

İçerik pazarlamanın temel amacı marka ve ürün kullanımı için tüketiciyi olumlu yönde etkilemektir. Hedef kitleye sunulan içerik benimsendikten sonra kişiler artık işletmenin potansiyel müşteri durumuna gelirler. Hazırlanan içerik müşterilerin ilgisini çekmeli, onların hoşuna gitmeli ve sonuçta işletmeye bakış açıları genişleyerek kendilerine güven vermeyi amaçlamalıdır. Ancak hedef kitle ile iyi bir iletişim kurulması, onlara satın almadan sonra da gerekli mesajlar yoluyla kendileriyle yakın ilgi göstermek marka bağımlılığını etkinleştirecektir. İçerik pazarlama, müşteriler ile kuvvetli bir bağ oluşturmak, onlara güven vermek ve kurulan bağı geliştirmek uzun vadeli ilişkiler doğuracaktır ve esas olan da budur.

İÇERİK PAZARLAMANIN YAPILIŞI

Öncelikle hedef kitle belirlenerek işletme hedefleri çerçevesinde araştırma yapılır. Yapılan araştırmada hedef kitlenin ihtiyaçları, sevdikleri, değer verdikleri ve tutumları tespit edilmeye çalışılır. Elde edilen sonuçlar hedef kitle ile bir iletişim ve bağ kurmakta kullanılır.

Daha sonra hedef kitleye hangi tür içerikle ulaşılacağı, hangi konuların mesajlaştırılacağı tespit edildikten sonra açık ve net bir plan yapılmalıdır. Burada en önemli konu içeriklerin anlaşılabilir, hedef kitlenin özelliklerine uygun, ilgi çekici ve çözüm odaklı ve hedef kitleye güven verici olmalıdır. Hazırlanan içerikler hedef kitleyi sıkmayacak şekilde belirli periyotlarla uygulanmalıdır.

İçerikler uygulamaya konulduktan sonra değerlendirme safhasına geçilir. Amaç etkinlik ve verimliliğin ölçülmesi olan bu değerlendirmeler işletme SEO su kullanılarak hedef kitle ile yakınlaşmaya çalışılır. Ayrıca içerikler daha çok kitleye ulaşması için doğru sosyal medya araçları kullanılmalıdır. Alınan geri bildirimler değerlendirilerek varsa eksik konular belirlenir ve önümüzdeki süreç için daha verimli sonuç alma yoluna gidilir.

İNFLUENCER PAZARLAMA

Markalar içerik stratejileri ile çok hızlı büyüme elde ederler. Bugünkü ekonomik ortamda en iyi içerik pazarlama stratejisi müşteri ihtiyaçlarına yönelik, hedef kitleye bilgi sunan ve marka bağımlılığı yaratan İNFLUENCER pazarlamadır. Bu sistemde sosyal medyada en çok takipçisi olan kişiler kullanılır ve onun hedef kitleye hitap etmesi, anlatımı esastır. Bu pazarlamada çeşitli etkinlikler ve kampanyalar organize edilebilir.

EN ÇOK KULLANILAN İÇERİK PAZARLAMA YÖNTEMLERİ

Sosyal Medya İçerikleri: Kullanım oranı %93’dür.

Bloglar: Kullanım oranı %81’dir.

E-Bültenler: Kullanım oranı %81’dir.

Organizasyonlar: Kullanım oranı %81’dir.

Makaleler: Kullanım oranı %81’dir.

Videolar: Kullanım oranı %79’dur.

Fotoğraflar: Kullanım oranı %76’dir.

Web Seminerleri: Kullanım oranı %66’dır.

Sunumlar: Kullanım oranı %65’dir.

İÇERİK PAZARLAMANIN KATKILARI

İçerik pazarlamanın en önde gelen faydası marka bilinirliğinin oluşması, işletmeye kolay erişim sağlanması ve ürün tanıtımıdır. Bu yöntem rekabet açısından da önemlidir. Hedef kitle ürün ve marka yönünden bilgilendirilir ve rakiplerden bir adım öne geçme fırsatını doğurur. Bir diğer amaç ise marka ve işletmenin tercih nedeni olmasını sağlamaktır. Sonuç olarak içerik pazarlama sayesinde işletmeler ve ürünleri aranan ve tercih edilen konumuna ulaşabilir.

İçerik pazarlamanın bir diğer özelliği ise, maliyetin düşük olması nedeniyle samimi ve uzun vadeli iletişim kurulmasıdır. Ayrıca sektörde farkındalık yaratmak işletmelerin temel hedeflerinden biridir. Düşük maliyetli içerik pazarlama sayesinde Pazar payı da artacak, müşteri sadakati de kolaylaşacaktır.

Kaynak: https://bembilgisayar.com/icerik-pazarlama/

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist