Enflasyon oranları, her ay TÜİK tarafından kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ancak yaşanan enflasyon bölgelere göre, gelir gruplarına göre değişim göstermektedir. Çünkü dar gelirli kesimin mutfak harcaması ile yüksek gelir grubunun mutfak harcaması; büyük kentlerde yaşanan fiyat artışları ile Anadolu’nun değişik bölgelerinde yaşanan fiyat artışı veya maliyetler aynı seviyede değildir. Olaya bu bağlamda baktığımızda İstanbul enflasyonu İstanbul Ticaret odası, kamu çalışanları enflasyonu Büro Emekçileri Sendikası, gelir gruplarına göre enflasyon ise işçi sendikaları tarafından hesaplanarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bunların dışında bir de ekonomi bilim insanlarının oluşumu olan enflasyon araştırma grubu (ENAG) tarafından genel enflasyon oranları açıklanmaktadır ve TÜİK tarafından verilen oranların iki katını geçmektedir.

Hepimizin bildiği gibi TÜİK bir devlet kurumudur ve her şeyden önce devlet kurumuna güvenmek, hesaplamalarımızda bu verileri kullanmak durumundayız. Ancak son birkaç yıldan bu yana TÜİK enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı da bir gerçektir. Dolayısıyla halkın yaşadığı veya hissettiği enflasyon oranı her kesim için değişim gösterebilmektedir.

Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belirlenirken son altı ayın TÜFE oranları TÜİK verileri baz alınarak değerlendirilmektedir. Bu açıdan baktığımızda enflasyonu düşük çıkarmak bir yerde dar ve sabit gelirlilerin maaş artışlarının önüne geçilmesine neden olabilir. Verilen oranlar ilk başta yeterli imiş gibi gözükse de çok kısa sürede bazen daha zamlı maaşlar alınmadan eriyip gitmektedir. Sorunun çözümü ancak ve ancak maaşların her ay TÜİK tarafından verilen enflasyon oranı ile güncellenmesi ile mümkün olabilir.

Özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımız için büyük kentlerle Anadolu merkezleri arasında son derece büyük farklar gözlenebilir. Hatta son yıllarda büyük kentlerimizde Anadolu kentlerine göç başladığını yazılı ve görsel basından izlemekteyiz.

Birgün gazetesinin haberine göre, Kamu emekçilerinin enflasyonu rekor kırdı!

Büro Emekçileri Sendikası’nın verilerine göre kamu emekçileri enflasyonu ağır hissediyor. Araştırmaya göre enflasyon aylık yüzde 5,22; yıllık ise yüzde 105,08.

Enflasyonu toplumun her kesimi başka türlü yaşıyor. TÜİK, aylık yüzde 3,43; yıllık yüzde 61,36 oranında enflasyon artışı açıklasa da kamu emekçileri başka oranda hissediyor.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından açıklanan Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması’na göre ekim ayı enflasyon verileri oldukça yüksek. BES’in verilerine göre, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,22 arttı. Yıllık enflasyon ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,08 olarak hesaplandı.

“Hükümetin kamu emekçilerine ikinci altı ay için reva gördüğü yüzde 6 toplu iş sözleşmesi ile maaş artışı TÜİK’in hesaplamalarına göre temmuz-ekim birikimli dört aylık ayı TÜFE rakamı yüzde 29,41 ile 23,41 puan gerisinde kalmıştır” denilen açıklamada, hesaplamalara göre temmuz-ekim birikimli dört aylık emekçilerin enflasyonu yüzde 37,35 oldu.

Kamu emekçilerinin ekim ayında ücretlerinde yüzde 31,35 puanlık enflasyon kaybına uğradığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu durumda gıda enflasyonunda BES tarafından açıklanan kamu emekçilerinin enflasyonu yıllık bazda ise ekim ayında yüzde 61,36 olan TÜİK enflasyonun 43,72 puan üzerinde gerçekleşerek yüzde 105,08 olmuştur. Yıllık gıda enflasyonu ise TÜİK rakamlarının 52,61 puan üzerinde tamı tamına yüzde 124,60 olmuştur” ifadeleri kullanıldı. 

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist-Yazar