Mutluluk sözlükte; Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık anlamına gelmektedir.

Toplum olarak tüm yaşamımız boyunca çeşitli durumlarda mutlu, stresli, gergin, üzüntülü, sevinçli, düşünceli durumlarla karşılaşırız.

Mutluluk, kişilere göre değişim gösterebilir. Örneğin;

*Bir çocuğun bisikletten aldığı mutluluğu büyükler arabaya binmekten alamaz.

*Bir öğrenci çok çalışarak hazırlandığı sınavı geçerek mutlu olur.

*Bir öğretmen yetiştirdiği öğrencilerinin başarısıyla mutlu olur,

*Bir doktor, tedavi ettiği hastanın memnuniyeti ile mutlu olur.

*Bir ses sanatçısı, izleyicilerden gelen alkış sesleri ile mutlu olur.

*Bir kişi, kılık kıyafetinin temiz ve nodaya uygun giyinmesini karşı cinsten gelen övgülerle mutlu olur.

*Bir TV izleyicisi sevdiği programları seyretmekle mutlu olur.

*Bir sosyal medya fenomeni paylaşımlarına gelen beğenilerle mutlu olur.

*Bir bebek annesi ve babasıyla birlikteyken mutlu olur.

*Bir diyaliz hastası diyaliz sonunda mutlu olur.

Mutluluğu yaratan zorluklardır. Kolay elde edilen şeyler kısa süre mutluluk yaratır. Zengin bir ailenin çocuğu kendisine araba almasına sevinir ama mutluluğu kısa sürecektir. Çünkü araba almak onun için zor ulaşılacak bir şey değildir. Ancak bir çocuk çalışarak, didinerek, tasarruf ederek, birtakım harcamalarından kısarak araba aldığı zaman onun mutluluğu sonsuzdur. Aldığı araba eski olsa bile aynı mutluluğu tadacaktır.

Bir öğrenci kopya çekip sınavdan iyi not alınca kısa süreli mutluluk yaşamasına rağmen, çalışarak öğrenerek sınav kazanan öğrencinin mutluluğu süresizdir.

Bir anne veya babanın bebeklerinin oturması, yürümesi, konuşması onların mutluluk kaynağı olacaktır. Ve onunla övüneceklerdir, onunla daha çok öğreti vermek için zaman geçireceklerdir.

Yemek yemek insanlara mutluluk verir. Ancak ramazan ayında iftar yemeği yemek sonsuz mutluluk ve haz yaratacaktır.

Çevremize baktığımızda mutlu olmak için çok nedenimiz olduğunun farkında mıyız? Bu yazıyı yazabiliyorum. Bilgisayar kullanıyorum, düşüncelerimi ifade ediyorum bu da bir mutluluktur.

İçinde bulunduğumuz koşullarda mutlu olmayı benimsemeliyiz. Kimileri turistik seyahatlerle, yeni arkadaşlık ve dostluklarla, denize girmekle, dışarda balık yemekle mutlu olabilir. Buna karşın evde ailesiyle birlikte oturup onlarla sohbet etmek, yemek yapmak, gazete okumak, çocuklarla oyun oynamak mutluluk sağlayabilir.

Aynı şekilde fidan dikmek, evde tamirat onarım işleriyle uğraşmak, resim yapmak, makale veya şiir yazmak da mutluluk kaynağıdır. Bir ev hanımının yaptığı yemeklerin aile bireyleri tarafından beğenilmesi ona mutluluk verecektir.

Örnekleri uzatmak mümkün ama görüldüğü üzere etrafımızda mutluluğa sebep olabilecek birçok faktör mevcuttur. Önemli olan bunları keşfederek ve doğru kullanarak bir şeyler ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşamaktır.

Küçük şeyleri dert etmemek gerekir. Çünkü ne kadar kafanıza takarsanız takın her şeyin yününü değiştirmeniz mümkün olmayabilir. Dolayısıyla üzücü olaylardan ve karamsar kişilerden uzak durmakta fayda olduğu kesindir. Karamsar kişiler derken bu tip insanlar sürekli dertlerini masaya döker ve sizin de moralinizi bozar ve verecek cevap da bulamayabilirsiniz. Burada tatlı dil ve güler yüzün önemi ortaya çıkıyor. Hepimizin bir sosyal çevresi var ve bu çevrede her çeşit bireylere rastlamak mümkündür. Boş dedikodular, anlamsız bir yere varmayan sohbetleri dinlemek yerine güncel, faydalı konuları irdelemek bütün dinleyenler için mutluluk kaynağı olabilir. Âmâ bir kişi de şahsi problemlerini, dertlerini kısaca olumsuz düşüncelerini ifade ediyorsa dinleyenleri mutsuz edecektir.

Mutluluğun arkasından da huzur mutlaka gelir.

Unutmayalım mutluluğun anahtarı küçük şeylerdir.

Mutlu ve huzurlu günler dilerim.

Saygılarımla

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist