İçinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ortamında kitap, gazete, dergi fiyatlarının yükselmesinden dolayı geçim sıkıntısı çeken insanlarımızın okuma alışkanlığı düşmektedir. Zaten düşük olan okuma alışkanlığımız fiyatlar yüzünden daha da aşağıya gelmiştir.

Ülkemizde okuma alışkanlığımız yeterli seviyede değildir. Bizler millet olarak fısıltı gazetesi okumayı çok severiz. Kulaktan kulağa yapılan ve hiçbir kaynağı olmayan dedikodular değiştirilerek toplum içinde yayılmakta ve her geçen gün çoğalmaktadır. Bazı vatandaşlarımız hiç okumadan araştırmadan her konuda bilgi sahibi olduklarını sanarak başkalarını etkilemeye çalışmaktadır ve bunda başarılı olanlar da vardır. Özellikle spor ve siyaset konusunda kendilerini bilgin sanan kişiler mevcuttur.

Euronews sitesinden aldığım bilgilere göre; Avrupa İstatistik kurumu Eurostat’ın Dünya Kitap Günü dolayısıyla yayınladığı verilere göre Türkiye Avrupa’da ortalama 7 dakika kitap okuma ile birçok Avrupa ülkesinin önünde yer alıyor.

Eurostat’ın raporuna göre Avrupalılar kitap okumaya günde 2 ila 13 dakika arasında vakit ayırıyor.

İstatistik kurumunun 15 ülke üzerinden yaptığı araştırmaya göre 2008 ve 2015 yılları arasında ortalama kitap okuma suresi Fransa’da günde 2, İtalya’da 5, Avusturya ve Romanya’da ise 10 dakika ve üzerinde.

Verilere göre Türkiye günde 6-7 dakikalık kitap okuma ortalaması ile Fransa ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinin önünde.

20 ila 74 yaş arasında yapılan araştırmaya göre Finlandiya ve Polonya’da günde 12 dakika, Estonya’da 13 ve Macaristan’da 10 dakikalık okuma oranları en yüksek değerlere sahip.

En çok kitap düşkünü Finlandiya ve Polonya’da

Finlandiya halkının yüzde 16,8’i birincil kültürel aktivite olarak kitap okumayı tercih ediyor.

Finlandiya’yı sırasıyla yüzde 16,4’lük bir oranla Polonya, yüzde 15,0’lık bir oranla Estonya ve 11.9’luk oranlarıyla Yunanistan ve Lüksemburg takip ediyor.

Fransa yüzde 2,6, Romanya 6.2, Avusturya 7.2, Belçika 7.9’luk oranlarla Avrupa’nın en düşük okuma oranlarına sahip.

Eurostat’ın anketine göre araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde kitap okuyan kadınların sayısı erkeklerden daha fazla, ancak erkekler kadınlara oranla daha uzun süre kitap okuyor.

ZAFER ÖZCİVAN

Ekonomist